Новини - България

БЛС настоява за равно заплащане за еднакви прегледи при семейни лекари и специалисти
Прочетена: 385 пъти

Управителният съвет на Български лекарски съюз (БЛС) настоява за равно заплащане от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за еднакъв вид медицинска дейност. Пример в това отношение е цената на профилактичен преглед при общо практикуващ лекар и при специалист от извънболничната помощ.

Заложените по наше настояване коефициенти при заплащане за диспансерни прегледи на ЗОЛ при общопрактикуващите лекари и актуализиране цената на същите прегледи при специалистите от СИМП, да имат приблизително сравнима тежест и да стартират от една и съща дата, пишат медиците в свое решение от 15.12.2016 г.

Според тях е недопустимо за еднаква дейност и еднакъв труд, лекарите да получават различно заплащане.

В случай, че това бъде направено, ще доведе до напрежение в съсловието, противопоставяне между колегите, което неминуемо ще влоши качеството на медицинската услуга и поставя под въпрос преговорния процес. Всякакви опити за сепаратизъм, породени от  интерес на малка част от съсловието, са  дълбоко  погрешни и пагубни в бъдеще. БЛС е единственият законов представител на лекарите, на който е вменно правото да ги представлява и задължението да преговаря с НЗОК, заяви председателят на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Съсловната организация настоява при подписването на Националния рамков договор за 2017 г. да не се допуска прехвърляне на средства от едно направление към друго, без знанието и писмено изразено съгласие, постигнато по време на преговори между договорните партньори. Преразпределение да се договаря, само в случай на екстремни обстоятелства. Според тях, по този начин се гарантира  прозрачност и справедливост в разпределението на средствата и се отнема възможността за едностранно решение на Надзорния съвет на НЗОК да прехвърлят средства от едно перо към друго.

Не отдавна, касата пренасочи още  50 млн. лева за лекарства, но не разплати на болниците извършената, отчетена и приета медицинска дейност. При това, значителна част от нея е извършена по спешност. Неизплащането на извършената дейност, води до задължения на болниците и затруднява дейността им. Това решение на НЗОК вече бе атакувано пред Административния съд от 15 болници, припомня БЛС.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития