Новини - България

БЛС: Налице е голямо недоразумение със стипендиите на студентите по медицина
Прочетена: 412 пъти

Липсата на приоритет при финансиране на стипендии по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" в сферата на обучението по медицина е изключително вредно за системата, е официалното становище на Българския лекарски съюз.

 

Във връзка с отнетата възможност на обучаващите се млади лекари да взимат евростипендии за висок успех съсловната организация изпрати писмо до образователния министър Меглена Кунева с призив да преосмисли държавните приоритети в сектора, защото медицината губи все повече от своите кадри. По данни на БЛС през 2014 г. общо 548 лекари са пожелали да напуснат България, през 2015 г. още 524, а от началото на тази година съсловната организаця е издала 142 разрешителни за работа зад граница.

"Болшинството от напускащите са младите ни лекари, така че средната възраст на упражняващите професията в страната ни вече надвишава 55 години", алармира председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Според него основните мотиви за миграция са все по-осезаемата липса на управленска и обществена оценка на медицинската професия, системни пречки за кариерно израстване и улесняване процеса на системно надграждане на образованието. До тях се нарежда и възнаграждението за труда им.

"Водени от горното, си позволяваме да отбележим, че вероятно е налице едно голямо недоразумение. Медицината безспорно е приоритетна за страната ни област и обучението в нея следва да бъде подпомагано и стимулирано от предвидената по оперативната програма система от стипендии", продължава писмото си съсловната организация.

Български лекарски съюз настоява да бъде осигурена възможност за обучаващите се студенти по медицина да се възползват от предоставения европейски ресурс, за да бъде ясно заявена и позицията на държавата по отношение значимостта на направения от тях професионален избор.





Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития