Новини - България

БЛС: Методиката за остойностяването на труда на медиците трябва да бъде създадена възможно най-скоро
Прочетена: 173 пъти

Междуведомствената комисия за създаването на Национална методиката за остойностявяне на медицинския труд трябва да започне работа до края на август. Такива са очакванията на Българския лекарски съюз (БЛС), бе съобщено на пресконференция днес.

„Държим да подчертаем, че става въпрос за остойностяване на труда на всички медицински специалисти, не само на лекарите, и този процес трябва да стартира колкото е възможно по-скоро“, подчерта председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

В същото време д-р Грозев припомни, че цените на клиничните пътеки не са променяни от много години и е логично да се върви към тяхното увеличаване.    

 

От съсловната организация настояват също така министър Николай Петров да свика Висшия медицински съвет, за да бъдат обсъдени финансовите въпроси на системата, сред които и бюджета на НЗОК за следващата година.  

 

Всички проблеми трябва да бъдат обсъждани в диалог между МЗ, НЗОК и БЛС, като ще държим да има пълна публичност и прозрачност на приходите и разходите на касата, подчерта главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов. По неговите думи всеки български гражданин трябва да е наясно с какви средства разполага касата, от къде ги получава и как ги харчи. Също така е изключително важно да се намери решение на въпроса със средствата, които НАП получава от НЗОК за тресфери на здравноосигурителните вноски, каза д-р Борисов и припомни, че става въпрос за 3,2 млн. лв. годишно, които е редно да се използват за здравните потребности на българските граждани.    

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития