Новини - България

БЛС: Лимитите в болниците пречат на лекарите да изпълняват Хипократовата си клетва
Прочетена: 112 пъти

Български лекарски съюз (БЛС) е свикал спешна среща на Управителния съвет на организацията днес, на която са обсъдени подготвените от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) изменения чрез анекса към индивидуалните й договори с болниците. От съсловната организация отчитат, че съгласно текстовете в анекса, Надзорния съвет на касата е утвърдил исканата от тях сума в размер на 140 млн. лв. средномесечен разход за дейности в болничната помощ. Независимо от това ръководството на БЛС категорично отказва да подпише анекса, който предвижда лимитиране на дейностите, включени в Приложение № 1, посочват от организацията.

„С това съсловната организация не отказва извършването на контрол от страна на НЗОК върху дейностите на болниците. Според лекарите, предвижданите лимити ще ощетят основно пациентите, както и възможността на лекарите да изпълняват хипократовата  клетва“, съобщават от БЛС.

Според председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев, дори да има възможност да се направят прогнози за брой раждания в дадено лечебно заведение, е абсолютно невъзможно да се прогнозират пациентите, на които ще се наложат интензивни грижи.

„Не сме съгласни опитите да се упражнява контрол върху разходите за медицинска дейност на лечебните заведения да рискуват онкоболни, родилки или нуждаещи се от интензивни грижи да не могат да ги получат, защото НЗОК е наложила ограничения на хоспитализациите за тези пациенти. Контрол е абсолютно задължителен, но настоящото предложение на НЗОК е неприемливо. Необходимо е да се намери друга методика за осъществяване на ефективен контрол, който да не е за сметка на пациентите и същият да не е на основание лимитиране на медицински дейности”, заявяват от БЛС.

Организацията подчертава, че излишно се спекулира с това, че неподписването на анекса към индивидуалните договори на НЗОК и лечебните заведения бави плащанията на сумите за болнична помощ. Според вече подписаните индивидуални договори НЗОК може да изплати дължимите суми, като единственото, което би следвало да се направи, е НЗОК да им предостави новите разполагаеми стойности, казват от съсловната организация.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития