Новини - България

БЛС към лекарите: Възможен е нов анекс за пръстовите отпечатъци – не го подписвайте!
Прочетена: 805 пъти

Български лекарски съюз (БЛС) е получил информация, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подготвя допълнително споразумение  за  работещите в доболничната помощ, особено за общопрактикуващите лекари. Според организацията, целта на анекса е да им наложи използване  на т.нар. пръстов автентификатор.

„Това е притеснително, не само заради съмнителните резултати от тестването на системата за пръстови отпечатъци в болничната помощ, но и поради факта, че все още няма  от ВАС  окончателно решаване на спора по същество, свързан с делото срещу  пръстовия автентификатор. И още – въвеждането му в  здравния сектор може да се ползва като разменна монета в отношенията между лечебните заведения и Касата. Със сигурност това ще нагнети напрежение“, коментират от БЛС.

Според съсловната организация е необичайна скоростта, с  която се подхожда към въпросния анекс.  Не е изключено НЗОК  да  цели споразумението да изпревари предстоящия събор на БЛС. От съюза припомнят, че една от причините за неподписване на Националния рамков договор за 2016 г. бе именно автентификатор.

„Призоваваме  колегите да не подписват анекса, ако  той прибързано им бъде предложен, без да е обсъден от УС на БЛС и без подписите на Управителния съвет на съсловната организация и на Надзорния съвет на Здравната каса. Нека не забравяме, че споразумението е договор между две страни, а не едностранно решение. Когато липсват подписите на тези две страни анексът е невалиден“, посочват още от съюза.

 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития