Новини - България

БЛС: Безплатни ли са „безплатните” лекарства за есенциална хипертония?
Прочетена: 727 пъти

Защо бяха излъгани и хората, и лекарите, че ще има безплатни лекарства? Защо  трябваше да се въвеждат „безплатни“ лекарства, които се доплащат? Кой ще оцени щетите от загубеното време и нерви на пациенти, аптекари и лекари в борбата за „безплатното“? Дали икономията от „безплатното“ ще оправдае разходите на пациенти, лекари и аптекари за изпълнение на административните изисквания на НЗОК? И на кого беше нужно всичко това?

 

Тези въпроси задава Български лекарски съюз (БЛС) във връзка с влязлата в сила от началото на годината промяна в лекарствения списък, с който препаратите за лечение на есенциална хипертония стават 100% реимбурсирани. Питанията си съсловната организация обяснява така:

 

"Пациентите се зарадваха, но за кратко. Какво се случи?

 

На  заседание на Надзорния съвет на НЗОК от 11.01.2017 г. се приеха критерии за предписване на лекарствени продукти, съдържащи едно активно вещество, за лечение на есенциална хипертония с ниво на заплащане 100%. - Публикувани  на сайта на НЗОК на 18.01.2017 г.

 

Утвърдените критерии промениха изцяло идеята за безплатни лекарства за хипертония.

 

Ето защо:

 

1. Изброени са т.нар. „изключващи критерии“ за предписване на медикаменти за есенциална хипертония. Такива са: стенокардия, ритъмни и проводни нарушения, сърдечна недостатъчност. Съгласно критериите, наличието на дори един код за тези заболявания в рецептурната ви книжка означава, че  нямате право да получавате медикаментите си за лечение на високото кръвно налягане.

 

2. Вие не можете да получите лекарствата си 100% безплатно, защото не отговаряте на критериите. Но не можете да получите лекарствата си и по досегашния начин, защото от списъка е премахната диагнозата Есенциална хипертония за вашите лекарства. Както и да четем критериите, оставате без лечение.

 

3. Есенциалната хипертония в чисто медицински аспект означава, че хипертонията не се дължи на бъбречни, ендокринни или други установими причини (т.е. не е вторична). С какво наличието на друго сърдечно заболяване променя хипертонията от есенциална в друг вид, няма обяснение от медицинска гледна точка.

 

4. Изрично е вписано, че при поява на някакво друго сърдечно заболяване от изброените по-горе, диагнозата трябва да се прекодира, т.е. трябва да посетите своя общопрактикуващ лекар, който да промени диагнозата в досието ви и в рецептурната книжка, книжката да се презавери в РЗОК и едва след това ще можете да получите своите медикаменти при досегашните условия (с доплащане).

 

5. Нещо повече – дори и да сте от малкото, които имат само една диагноза -  Есенциална хипертония и отговаряте на критериите на НЗОК за получаване на 100 % „безплатни“ лекарства, съдържащи 1 активна съставка, това съвсем не означава, че в аптеката няма да доплатите. Оказва се, че въпреки, че лекарствата се водят 100 % безплатни, безплатни са само няколко от целия списък, и ако вашите лекарства случайно не съвпаднат с напълно безплатните от „безплатния“ списък, вие ще трябва да доплатите за своите „безплатни“ медикаменти. Нещо повече – поради административните изисквания на НЗОК, много вероятно е в аптеката да ви върнат рецептата, защото на нея не може да има едно напълно  безплатно и едно не съвсем напълно безплатно лекарство от същия „безплатен“ списък.

 

След всички тези условности и административни пречки, днес ако лекувате есенциална хипертония и имате някакво друго сърдечно заболяване, имате 4 избора:

 

1. Да получите лекарствата, с които се лекувате, срещу 100% заплащане в аптеката

2. Да преминете през процедурата за смяна на диагнозата (при личния лекар и в РЗОК), за да продължите да получавате лекарствата си срещу частично заплащане, както беше доскоро

3. Да се смени терапията ви с други лекарства, които все още е възможно да получавате за вашата диагноза – комбинирани лекарствени продукти. Разбира се, смяната ще изисква допълнителни прегледи и самоконтрол на артериалното налягане, докато се регулира дозата на новите медикаменти. Може да се наложи да смените няколко вида лекарства.

4. Да спрете да лекувате хипертонията и да получавате медикаменти само за другите свои заболявания, да влошите здравословното си състояние и да се наложат допълнителни скъпо струващи медицински грижи в болница."

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития