Новини - България

БЛС: Анексът на НЗОК към договорите с лечебните заведения противоречи на НРД
Прочетена: 164 пъти

Предложените от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) промени в анекс към индивидуалните договори с болничните заведения противоречи на Националния рамков договор (НРД) за медицински дейности за 2017 г., по тази причина Български лекарски съюз (БЛС) отказва да го съгласува. Това се казва в писмо на съсловната организация на лекарите до управителя на касата д-р Глинка Комитов.

 

Припомняме, че вчера от здравната каса обясниха, че в изпълнение на Решение на Надзорния съвет от 20 юни 2017 г. са подготвили за изпращане месечното разпределение на утвърдените по районни здравноосигурителни каси (РЗОК)  и лечебни заведения средства за болнична помощ в размер на 1 млрд. 676 млн.лв., като стойността за м. юни е 141 млн. 819 хил.лв. Във връзка с това, на 23 юни касата е изпратила на лекарския съюз Анекс с отразените в Решението на Надзорния съвет промени към индивидуалните договори – за съгласуване, но „ръководството на БЛС отказва да съгласува Анекса, което прави невъзможно утвърдените от НС на НЗОК стойности да достигнат до лечебните заведения“.

 

От БЛС реагираха, като заявиха, че очакват да бъдат предоставени мотиви за предложенията за изменение и допълнение в типовите договори с лечебните заведения. Според съюза, определянето на индикативни стойности за медицински изделия и лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и отпадане на правото за надвишаване на индикативните стойности с до 3% е рестриктивно, незаконосъобразно и противоречи на  рамковия договор за 2017г.

Недопустимо е НЗОК да лимитира задълженията си само до наличието на излишък в болничната помощ, защото такъв не е налице, категорични са от Български лекарски съюз.

В писмото до касата организацията заявява още:

В предложения от Вас вариант за изменение и допълнение на типовите договори с изпълнителите на медицинска помощ са налице ограничаващи текстове, които са в пълно противоречие с основните принципи на солидарния здравноосигурителен модел, отбелязват медиците. Напомняме, че чл. 4, ал.1  от Закона за здравното осигуряване без каквато и да е уклончивост постановява задължителното здравно осигуряване да гарантира свободен достъп на осигурените лица до медицинска помощ чрез определен по вид, обхват и обем пакет от здравни дейности. От своя страна чл. 2, ал. 3 от ЗЗО задължава НЗОК да закупи от изпълнителите на медицинска помощ предвидените в съответствие със ЗЗО здравни дейности, определени съответно по вид, обем, цена и съответстващи на критерии за качество и достъпност“.

От организацията се обявяват категорично и срещу нецелесъобразното   разширяване на правомощията на Надзорния съвет на НЗОК, каквото предложение е направено от страна на касата.  

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития