Новини - България

БЛС алармира: Касата орязва парите на болниците за декември
Прочетена: 768 пъти

Част от лечебните заведения в страната няма да получат пълния размер на предварителните бюджети, определени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за последния месец на миналата 2016 г., предупреждават от Българския лекарски съюз (БЛС).

 

Публичният фонд, който трябва да се разплати с болниците, еднолично ги принуждава да подписват анекси към договорите си, в които фигурират по-ниски суми за изработените дейности през декември. Ако болницата откаже да подпише анекса, рискува изобщо да не получи дължимите средства за работата си.

"По този начин НЗОК създава за себе си положение на надмощие, неприемливо в договорните отношения. Абсолютно неприемливо е НЗОК да изнудва договорните си партньори да подписват анексите, с които им намалява стойностите по Приложение № 2, с аргументи, че в противен случай няма да плати цялата дължима сума за съответния месец, спекулирайки с интересите на наетите лекари, медицинския персонал, както и с интересите на пациентите", възмущават се от БЛС.

Становището на съсловната организация, заедно с всички нейни опасения за последствията от педложените анекси, са подробно описани в писмо до ръководствата на здравната каса и Министерството на здравеопазването, до председателя на парламентарната Комисия по здравеопазване и до националия омбудсман.

 

Писмото е публикувно на сайта на БЛС и според него една от болниците, заставена да подпише допълнителен анекс към договора си с НЗОК, е УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен. С този акт нейната разполагаема сума за декември е намалена с 66 027 лв. - от 1 846 606 лв. на 1 780 579 лв., "като част от реално извършената медицинска дейност е оставена без ресурс за покриването й", отбелязват от БЛС.

"Вследствие на намалението на разполагаемите стойности, освен че се препятства оказването на спешна и неотложна помощ, то се нарушават и правата на пациентите, включени в листите за планов прием, съгласно чл. 22 и сл. от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ", предупреждават от съсловната организация.

Другият основен проблем според БЛС е, че по този начин лечебните заведения се въвеждат в заблуждение за финансовите параметри на месечните им постъпления. Добрата новина е, че законът им дава право да търсят обезщетение от НЗОК за пропуснати ползи в следствие на некоректно отношение по силата на подписаните с болниците договори.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития