Новини - България

Блокират сметките на болници заради неплатени данъци
Прочетена: 198 пъти

Плащания за близо 3.5 млн. лв., дължими от Националната здравноосигуртелна каса (НЗОК), не са успели да стигнат до лечебните и здравни заведения в страната (включително аптеки), защото са били блокирани от Националната агенция за приходите (НАП), обяви подуправителят на публичния фонд д-р Димитър Петров.

 

Оказва се, че проблемът съществува от близо два месеца, а в основата му стоят неплатени данъци, установени след планови проверки на финансовия орган.  

"НАП периодично включва в проверките си групи търговски дружества, които получават бюджетни средства от осигурителни вноски, и в момента от март месец това се прилага по отношение на изпълнителите на медицинска помощ", обясни д-р Петров. 

По думите му здравната каса е длъжна да спре плащанията към лечебните заведения, които НАП й подава като длъжници. В резултат част от болниците бързо се издължават и в рамките на два-три дни получават парите си за медицинска дейност. По-големите длъжници обаче изпитват затруднения и на практика остават без част от изработеното. 

"За да бъдем практични, аз бих препоръчал на болниците, които действително биха имали затруднения с тия големи суми, да отидат в НАП и да сключат споразумение за разсрочване на тези плащания", съветва подуправителят на НЗОК д-р Петров. 

От Български лекарски съюз (БЛС) обаче реагираха по-остро на проблема и предложиха държавата да прави по-големи компромиси по отношение на лечебните заведения при събирането на дългове към хазната.

"Ние сме категорични да има дисциплина в данъчната политика, но системата на здравеопазването би могла да се движи по някакъв друг режим - пак да се дължат тези данъци, пак да се платят, но не в тези срокове. Защото самата каса плаща до 30-то число на всеки месец по простата причина, че трябва да се извърши отчет, проверка на дейността на лечебните заведения и след това да бъде заплатено", уточни председателят на съсловната организаия д-р Венцислав Грозев. 

Тъй като не става въпрос за големи суми, болниците ще се справят с тях и до два-три месеца проблемът няма да съществува, убеден е подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров. 

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития