Новини - България

Близо 600 аптеки нямат компютри и не са готови за въвеждането на системата за верификация на лекарства
Прочетена: 244 пъти
Снимка: Pixabay.com

Близо 600 български аптеки, предимно от малки населени места, не са компютъризирани и това определено ще им създаде проблем при въвеждането на системата за верификация на лекарствата. Това стана ясно по време на дискусията в рамките на обучителен курс от поредица семинари на Българската асоциация за лекарствена информация (БАЛИ), посветен на темата за тенденциите в лекарствените регулации.

 

До стартирането на системата, чиято пилотна фаза е през февруари 2018 г., тези аптеки трябва да изберат – или да закупят компютри и аптечен софтуер и да се погрижат навреме за техническата си готовност, или да преминат към режим на продажба на ОТС продукти и козметика, за които няма изискване да бъдат вклчени в системата за верификация, обясниха експерти. Според техните препоръки, всички аптеки трябва да се подготвят за въвеждането на верификацията, като благоприятен момент е предстоящото въвеждане на електронната рецепта. Така е налице възможност двата процеса да вървят паралелно с един специализиран софтуер. Друг съвет към аптеките от страна на фармацевтите е да имат готовност да съсредоточат усилията си основно към верификация на лекарствата на входа на аптеката, при приемането на доставката от търговеца на едро.

 

С оглед по-добрата предварителна подготовка Българският фармацевтичен съюз е декларирал готовност да организира специални обучения за фармацевтите от цялата страна, сатана ясно още по време на семинара.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития