Новини - България

Близо 15 млн. лв. е спестила България с външно рефериране на лекарствените цени
Прочетена: 301 пъти

Фактът, че цените на медикаментите у нас се съобразяват с най-ниските им стойности в 17 европейски страни, е помогнало на страната ни да спести около 15 млн. лв. разходи, обяви председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране проф. Николай Данчев по време на Третата годишна здравна конференция на в. "Капитал".

 

По думите му най-много средства - 8 млн. лв., са спестени в Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък (ПЛС), където попадат медикаментите, прилагани в извънболничната помощ. Още 5-6 млн. лв. са икономисани в Приложение 2, където са лекарствата за болнична помощ, а още около 1 млн. лв. - заради реферирането на ваксините в Приложение 3. 

 

От началото на тази година съветът по цени и реимбурсиране започна да изпълнява и заложената в закона оценка на фармако-терапевтичната ефективност на продуктите в ПЛС, която се извършва веднъж на три години за поддържане на реимбурсния им статус.

"Вече сме разгледали около 4000 лекарствени продукта. Остават близо 1500 процедури и за да не бъда голословен, ще подчертая, че не всичко минава. Сменяме реимбурсния статус на всички продукти, които са променили цените си или са загубили своята терапевтична ефективност и безопасност", обяви проф. Данчев.

За пример той даде продукт с международно непатентно наименование (INN) пирацетам, при който са били съкратени голяма част от индикациите, включени в реимбурсация. Медикаментът се е прилагал при болни с шизофрения, но проверките са установили, че с него са се лекували само 157 пациента в България. В резултат индикацията "шизофрения" е  отпаднала от кратката характеристика на продукта.

 

По думите на проф. Данчев през 2015 г. в позитивния лекарствен списък са били включени 4 броя лекарства-сираци и 37 нови INN-а, сред които и иновативната терапия на Хепатит С. За същия период изключените от ПЛС продукти са общо 15, като 8 от тях продължават да фигурират в отделните приложения на листата. За първите 6 месеца на тази година изключените INN-и са 8, два от които по предложение на здравната каса, а други два - след одобрено прекратяване на разрешителното за употреба в страната. 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития