Новини - Свят

Близо 13 млн. новородени през 2016 г. не са ваксинирани, според СЗО и УНИЦЕФ
Прочетена: 700 пъти

12,9 милиона от новородените през 2016 г., което е приблизително едно на десет деца, не са ваксинирани дори с една ваксина, сочат последните оценки на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ за имунизациите. Според организациите, тези деца са пропуснали първата доза ваксина за дифтерия-тетанус-коклюш (DTP) и са изложени на висок риск от потенциално фатални заболявания.

 

Приблизително 6,6 милиона деца, които са получили първата си доза DTP-съдържаща ваксина през 2016 г. не са завършили пълната серия от имунизации с три дози (DTP3). От 2010 г. делът на децата, които са получили пълен курс на рутинни имунизации е 86% (116,5 млн. бебета), което е без съществени промени в отделните държави и региони през изминалата година. Това не отговаря на глобалната цел за имунизационно покритие от 90%, посочват от организациите.

"Повечето деца, които остават неимунизирани, са същите, които липсват в здравните системи", казва д-р Жан-Мари Окво-Беле, директор по имунизацията, ваксините и биологичните заболявания към СЗО и добавя: "Тези деца най-вероятно също не са получили нито една от другите основни здравни услуги. Ако искаме да вдигнем имунизационното покритие в световен мащаб, здравните служби трябва да достигнат до тези деца. Всеки контакт със здравната система трябва да се разглежда като възможност за имунизиране."

Имунизацията понастоящем предотвратява между 2-3 млн. смъртни случая от дифтерия, тетанус, магарешка кашлица и морбили всяка година. Това е едно от най-успешните и рентабилни интервенции в областта на общественото здравеопазване, отчитат организациите.

 

Глобални нива на имунизация

 

Според новите данни 130 от 194-те държави-членки на СЗО са постигнали и поддържат поне 90% покритие за DTP3 на национално равнище, каквато е една от целите, залегнали в Плана за действие за глобалните ваксини.

 

За да говорим обаче за 90% покритие в световен мащаб, още 10 милиона деца от 64 страни трябва също да бъдат ваксинирани. От тези деца 7,3 милиона живеят в крехка хуманитарна обстановка, включително държави, засегнати от военни конфликти. 4 милиона от тях са в Афганистан, Нигерия и Пакистан, където достъпът до рутинни имунизационни услуги е от решаващо значение за постигането и поддържането на премахването на полиомиелит.

 

През 2016 г. осем държави са покрили по-малко от 50% с DTP3, включително Централна Африканска Република, Чад, Екваториална Гвинея, Нигерия, Сомалия, Южен Судан, Сирийска Арабска Република и Украйна.

 

В световен мащаб 85% от децата са ваксинирани с първата доза ваксина срещу морбили до първия си рожден ден чрез рутинни здравни услуги, а 64% са получили и втора доза. Независимо от това нивата на покритие остават далеч от тези, които са необходими за предотвратяване на епидемии, предотвратими смъртни случаи и постигане на регионални цели за елиминиране на морбили.

 

152 държави вече използват ваксини срещу рубеола и глобалното покритие се е увеличило от 35% през 2010 г. до 47% през 2016 г. Това е голяма стъпка към намаляване на появата на синдром на вродена рубеола - опустошително състояние, което води до увреждане на слуха, вродени сърдечни дефекти и слепота.

 

Глобалното отразяване на по-скоро препоръчваните ваксини все още не е достигнало 50%. Тези ваксини включват ваксини срещу сериозни заплахи за децата като ротавирус, който причинява тежка диария и пневмония. Ваксинирането в тези случаи има потенциал да намали значително смъртността на деца под 5-годишна възраст, което е и една от целите за устойчиво развитие в Плана за действие за глобалните ваксини.

 

Много страни със средни доходи изостават във въвеждането на тези по-нови и по-скъпи ваксини. Тези държави често не получават външна подкрепа и техните бюджети за здравеопазването не са достатъчни, за да покрият разходите за закупуване на ваксините, отчитат още организациите.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития