Новини - България

Близо 1 000 000 са българите с форми на депресия
Прочетена: 207 пъти

Около 8% от българите над 18-годишна възраст страдат от различни форми на депресивни симптоми, сочи анализ на Евростат за проявите на депресия в страните от Европейския съюз през 2015 г., цитиран от БТА.

 

Според обобщените данни средно 6,5% от европейците има прояви на депресивни симптоми, като при половината от тях тези симптоми са сериозни. Сред държавите с най-голям дял на депресивни симптоми в населението са Унгария (10.5%), Португалия (10%), Швеция (9%), Германия и Великобритания - и в двете страни малко над 8 процента. Симптоми на депресия са най-рядко срещани в Чехия и Словакия.

 

В България посочените симптоми се срещат по-често, отколкото в Европа. По неофициални данни у нас около 1 000 000 българи страдат от различни форми на депресия. От Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) отчитат, че у нас през 2014 г. са били официално регистрирани малко над 132 000 пациенти с психични разстройства, а през 2015 г. техният брой е спаднал до около 127 хиляди.

 

Най-често срещаните депресивни симптоми са подтиснато настроение, липса на удоволствие от преживявания, намалена енергия, понижена концентрация, забавена мисъл, нерешителност. Много често един от първите симптоми е безсъние, а вероятна причина за подобен проблем е и промяната на часовото време.

 

В нашите географски ширини сезонните депресии най-често се проявяват пролет и есен. През тези два преходни сезона има изостряне на съществуващи депресии или поява на нови депресивни състояния, коментират експерти.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития