Събития -

декември 2016

ПВСЧПСН
   
 
2 декември
Петък
Благотворителна изложба-конкурс в помощ на пострадали при катастрофи деца
БНР
гр. София
13:00 - 00:00 ч.

На 02.12.2016 г., петък, от 13:00 часа мраморното фоайе на Българското национално радио ще се превърне в огромно творческо ателие за Коледната благотворителна изложба-конкурс „Зимна приказка“. Целта е да бъдат подпомогнати семейства на деца, претърпели инцидент на пътя.

 

Организатори са Българският Червен кръст (БЧК), Българското национално радио (БНР), Омбудсманът на България, Федерацията на организациите на карикатуристите, Съюзът на българските художници – секция Карикатура и Партията на Добрия хумор.

 

Председателят на БЧК Христо Григоров и омбудсманът Мая Манолова и много от гостите ще рисуват за деца, пострадали на пътя. Заставайки пред платната те ще подкрепят каузата. В изложбата-конкурс ще се включат големи български карикатуристи, известни обществени личности и деца, които ще рисуват по темата „Пътна безопасност“. Творбите на всички ще бъдат разпродавани на символични цени в импровизиран търг, а събраните средства ще са за благородната кауза.

 

Само за първите 10 месеца на т.г. при 5 639 пътно-транспортни произшествия са загинали 525 души, а   7 132  са ранени. От януари до октомври при катастрофи са загинали 32 деца, което е повече в сравнение с цялата 2015 г., а 1 015 са ранените. По-голямата част от малчуганите са получили тежки физически и психологични травми. Най-често те са пострадали на пешеходна пътека. Все по-тревожна е тенденцията родители да возят децата си без задължителните столчета, отчитат от БЧК.

 

Изложбата „Зимна приказка“ цели да набере финансови средства, както и запазени или нови детски играчки и книжки, с които за празника ще бъдат зарадвани деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия.

 

Произведенията на карикатуристите и Коледни картички с техни произведения ще се продават на входа на БНР до закриване на изложбата на 14 декември 2016 г.