Събития -

ноември 2016

ПВСЧПСН
 
    
15 ноември
Вторник
Благотворителен търг и концерт в полза на децата с лицеви аномалии
Би Боп Кафе
гр. Пловдив
18:00 - 22:00 ч.

На 15.11.2016 г., вторник, от 18:00 часа в Би Боп Кафе на улица „Гладстон“ 1 в Пловдив Асоциацията на пациентите с лицеви аномалии и техните родители – АЛА организира благотворителен търг и концерт. Всички средства от билетите, които на стойност 10 лв., ще бъдат вложени в лечението на децата с лицеви аномалии.

 

Търгът на картини и ценни предмети ще започне от 18:00 часа. Събраните средства ще помогнат на децата с вродени лицеви аномалии да бъдат лекувани пълноценно, да имат повече приятели и да се реализират успешно в живота.

 

Водещ на търга ще бъде художничката и уредник в ГХГ-Пловдив Вихра Григорова, която и дарява своя творба за каузата на АЛА. Наричана от мнозина майсторка на пейзажа, тя има богат опит във воденето на търгове, като ги превръща във вълнуващо културно събитие. За децата с лицеви аномалии картина дарява Васил Стоев, като негови творби са в експозицията на един от най-големите музеи в Европа "MIMARA" в Загреб, редом до тези на Рембранд, Реноар, Пикасо. Известният у нас и по света Атанас Хранов е другият творец, чиято картина може да бъде закупена на търга. Талантливите художници Румен Нечев, Полина Станчева, Аспарух Сърбов и Геракси Гераксиев с радост споделят своето изкуство  в благотворителния аукцион. Маргарита Джарова – бивш дългогодишен директор на Художествената гимназия в Пловдив и проф. Бисер Дамянов – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“, също предоставиха свои произведения за продажба, за да подпомогнат лечението на децата с лицеви аномалии. Към каузата се присъединява колекционерът Димитър Шиндов, който дарява картина на Лидия Симеонова - пловдивчанка, от години живее и рисува в САЩ.

 

Пловдивските футболни отбори „Ботев“ и „Локомотив“ също обединяват усилията си в полза на децата, само 5 дни преди дербито между двата тима. Те предоставят за търга екипите на своите голмайстори - Жоао Паоло от „Ботев“ и капитанът на „Локомотив“ - Мартин Камбуров. Предметите са с  автографите на футболистите от двата отбора. „Ботев“ дават на търг и футболна топка, с която се играе в Шампионската лига, също с автографите на всички футболисти.

 

Зад каузата застават и Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски, които ще направят съвместен концерт под надслов „Да сбъднем мечтите заедно“ от 20:00 часа на същото място.

 

От асоциацията съобщават, че 120 деца в България всяка година се раждат с аномалия на устата и/или небцето. Държавата осигурява само оперативното лечение, което е крайно недостатъчно. За да бъдат пълноценно и ефикасно лекувани, децата трябва да работят и със специалисти по хранене, ортодонт, логопед, психолог.