Новини - България

Бизнесът: България да кандидатства за преместване на Европейската агенция по лекарствата у нас
Прочетена: 357 пъти

Българска стопанска камара (БСК) предлага страната ни да предприеме необходимите стъпки за преместването на седалището на Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency - ЕМА) в България. Това става ясно от изпратено писмо до вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

 

Повод за предложението е фактът, че седалището на ЕМА е в Лондон, а след референдума във Великобритания предстои излизане на кралството от Европейския съюз.

 

В писмото се посочва, че в агенцията работят около 900 души и че много чуждестранни фармацевтични компании са базирани в Лондон имено заради близостта с този европейски контролен орган.

„Логично е да се очаква с преместването на агенцията да се дислоцират и централите на големите фармацевтични компании, което е сериозна възможност за България. За целта, обаче, ще е необходимо лобиране и действия на държавно и европейско ниво“, отбелязват от БСК.

В писмото се псочва още, че шведското правителство вече е заявило интерес да кандидатства за преместване на агенцията в Стокхолм. В същото време, до този момент в България няма разположена нито една агенция на ЕС, а това е силен аргумент за преместване на ЕМА на българска територия, подчертават от камарата.

 

В отговор, вицепремиерът Меглена Кунева информира, че е поставила въпроса за преместването на ЕМА пред министрите на здравеопазването и на външните работи – Петър Москов и Даниел Митов. Пред тях тя е подчертала нуждата от активни и навременни действия в тази посока.

Това е сериозен шанс за страната ни за по-добро приобщаване и силно разчитам, че те ще подкрепят подобна инициатива и ще направят нужните стъпки за кандидатстване за преместване на агенцията в България, казва в писмото си Кунева.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития