Новини - Свят

Бил Гейтс пред BBC: Очаква ни смъртоносна епидемия от грип до 10 години
Прочетена: 572 пъти

Глобална заплаха от грипна пандемия е надвиснала над целия свят, алармира един от най-големите богаташи в света Бил Гейтс.

 

Милиардерът, който щедро раздава пари за здравеопазване и научни открития в областта на медицината, очаква смъртоносна световна епидемия от грип пред следващите 10 години.

"Стискам палци това да не се случи", заяви той пред BBC. 

Бил Гейтс смята, че в момента човечеството е силно уязвимо пред опасността от грипните вируси. Избухването на епидемии от ебола и зика според него е знак, че системите за спешен отговор на заплахите все още не са достатъчно ефективни. Гейтс твърди, че съществуват твърде много регулации, които пречат да бъде овладяна бързо потенциална грипна пандемия.Гейтс смята, че най-голямата опасност пред следващото десетилетие ще дойде от резистентни на антибиотици микроорганизми. Милиардерът е убеден, че богатите страни трябва да помагат на бедните да се справят с разпространението на опасните болести не само по хуманитарни съображения, но и заради собствената си сигурност. Ако не бъде намерен нов подход към проблема, рискът може да се превърне в трагедия, смята Гейтс.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития