Новини - България

БГФармА се обяви срещу отлагането на 100%-та реимбурсация на лекарства за есенциална артериална хипертония
Прочетена: 396 пъти

Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) излезе със становище относно решението на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителната каса (НС на НЗОК) 100%-та реимбурсация на лекарствата за есенциална (първична) артериална хипертония да се отложи за 1 април 2017 г. и предложението за изменение на Наредба 10 за условията и реда за заплащане на лекарствени продукти. От асоциацията изразяват голямо съжаление за това, че основната прогенерична мярка предложена от Министерството на здравеопазването (МЗ) и приведена в изпълнение се отлага значително във времето. Според тях замислената реформа от министър Петър Москов и екипа на министерството в полза на пациентите с това заболяване на практика спира.

 

Текстът на становището гласи още:

 

Искаме отново да изкажем  подкрепата на всички членове на БГФармА за въвеждане на 100% реимбурсиране на лекарствата за есенциална (първична) артериална хипертония, тъй като целта на мерки като тази е да се въведе условие за по-ефективно лечение без доплащане на български пациенти, които са в риск от развиване на инфаркти и инсулти, да се намали процента на пациентите, които не се лекуват поради високо ниво на доплащане и в дългосрочен план да се увеличат икономиите в здравната система, поради по-малки разходи свързани със сериозни  кардиологични инциденти и хоспитализации, както и да се увеличи възрастовата граница на работоспособност на българското население.

Аргументите против въвеждане на 100% реимбурсиране при социално-значими терапии, свързани с недостиг на средства в бюджета на НЗОК или с проблеми в информационната система на касата са недостатъчно основателни, и несъизмерими със здравните и социално-икономическите ползи от въвеждането на подобни мерки. Именно по този начин ще се постигнат дългосрочни бюджетни икономии и финансова устойчивост на Националната здравно-осигурителна каса в държава, където пациентите доплащат с пари от джоба си до 75 % от стойността на необходимите им лекарства, по който показател се нареждаме на незавидното първо място от страните в ЕС.

Членовете на БГФармА са социално-отговорни български и международни компании, които спомагат за увеличаване на достъпа на пациентите до доказано ефикасно и безопасно лечение на достъпни цени и за реализирането на стотици милиони лева икономии за здравната система в най-бедната страна в Европа и над 35 милиарда евро годишно в страните членки на ЕС. Приехме с разбиране 70%-ното обвързване на цената на всички генерици спрямо цената на оригиналния медикамент, промяна в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране  и регистриране на цените на лекарствените продукти, която предстои да бъде обнародвана в ДВ (бел. ред. – Държавен вестник), като се надявахме, че освободения финансов ресурс ще бъде използван за реализиране на отменената важна и основна прогенерична мярка за 100% реимбурсация на медикаментите за лечение на есенциална (първична) артериална хипертония. За съжаление на българските пациенти, Надзорният съвет на НЗОК не намери финансови резерви за реализиране на тази наложителна и важна част от здравната реформа за осигуряването на реален достъп до лечение на пациентите с най-тежкото социалнозначимо заболяване с една от най-високите смъртности.

Считаме, че прогенеричната лекарствена политика както в страната, така и в ЕС не може да има алтернатива, защото сме убедени, че именно генеричните производители и про-генеричната политика са ключовите фактори за постигане на стабилност и устойчиво развитие на здравните системи в Европа и света“.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития