Новини - България

БФС връчи годишните си стипендии на студенти по фармация
Прочетена: 290 пъти

Годишните стипендии за студенти с образователно-квалификационна степен „магистър“ в професионално направление „Фармация” на Българския фармацевтичен съюз бяха връчени на официална церемония вчера.

 

Инициативата се провежда за трета година в навечерието на Деня на будителите – 1 ноември и е по инициатива на магистър-фармацевт Венцислав Янчев. Целта е да бъдат насърчавани и подпомагани талантливи млади фармацевти в академичния и професионалния им път.

„Това е разбирането на Българския фармацевтичен съюз за отговорността към младите. Бъдещето е в техните ръце“,  каза председателят на съюза проф. Илко Гетов.

Специална комисия определи двама студенти, които ще получат еднократно сума в размер на 1000 лв. от специално учреден фонд за дарения. Стипендиантите са Галина Димова от Факултет по фармация на МУ-Варна и Валентин Карабельов от Фармацевтичен факултет на МУ-София. Освен на база отличен успех и препоръки от хабилитирани преподаватели, бъдещите млади фармацевти бяха оценявани и за активността си и интереса към съсловния живот на колегията и обществено полезни и научни проекти.

 

Галина Димова е студент по Фармация V курс и участва в Организационния комитет на Черноморския симпозиум на млади учени в биомедицината към МУ-Варна. Пише публикации в няколко научни списания и активно участва в симпозиуми и конференции. Тя сподели, че ще използва средствата за повишаване на квалификацията си във Фармацевтичния факултет на Университета в гр. Сегед, Унгария.

 

Валентин Карабельов е студент по фармация IV курс и е член на Българската фармацевтична студентска асоциация, както и на Асоциацията на Студентите изследователи към МУ-София. Той ще инвестира стипендията си в развитието на започнатите проекти в сферата на разработването на антиепилептични лекарства между Фармацевтичния факултет и Института по невробиология на БАН.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития