Медицина на бъдещето -

Безжичен сензор с размер на прашинка може да наблюдава нерви и органи
Прочетена: 474 пъти

Устройства като Fitbit са много популярни днес със своята способност да следят показатели като фазите на съня, сърдечната честота и физическата активност.

 

В бъдеще подобни устройства могат да имат още по-голяма полза за здравето, като се използват миниатюрни безжични сензори, които позволяват наблюдение на нервите и вътрешните органи. Тези малки безжични сензори са разработени от учени от Университета в Бъркли, Калифорния, и са смятани за първите с размери на прашинка сензори, които могат да бъдат имплантирани в човешкото тяло.

 

Малките сензори не се нуждаят от батерии и могат да стимулират нервите и мускулите. Изследователите са на мнение, че тези миниатюрни сензори създават поле за приложение на т.нар. “електронни лекарства”, които биха могли да се използват за лечение на епилепсия, стимулиране на имунната система или намаляване на възпалението. Учените наричат малките сензори “невронни прашинки” и засега са ги имплантирали в периферните нерви на плъхове, пише SlashGear.com

 

Сензорите използват ултразвук, за да разчитат измерените показатели. Ултразвуковите вибрации са в състояние да проникнат почти навсякъде в тялото, нещо, на което радиовълните не са способни.

 

Големината на малките сензори е 1 куб.мм, колкото е и размерът на песъчинка. В тях има пиезоелектричен кристал, който превръща ултразвуковите вибрации извън тялото в електрическа енергия чрез интегриран транзистор, който е в контакт с нерв или мускулни влакна.  Малките електроди се разграждат за 1 - 2 години.

 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития