Новини - България

Безплатните зъбни протези влизат в пакета на здравната каса
Прочетена: 1568 пъти

Покриването на разходите за поставяне на безплатни зъбни протези на българските пенсионери да бъде включено в основния пакет дентални дейности на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това предлага служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев с промени в Наредба №2 за определяне на здравните услуги, гарантирани от бюджета на публичния фонд.

 

Предложението вече е публикувано за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването и предвижда "приложение №3 към чл. 1, ал. 1 от наредбата, а именно "Дентална извънболнична медицинска помощ", да бъде допълнено с дейности по възстановяване функцията на дъвкателния апарат при частично или цялостно обеззъбени възрастни над 65 години".

"Считано от началото на 2011 г. зъботехническата помощ е изключена от гарантираните със средства на НЗОК медицински дейности за задължително здравноосигурените пациенти. Това на практика е поставило в последните години голям кръг здравноосигурени лица извън системата на задължителното здравно осигуряване по отношение на потребността им от дентална помощ с цел възстановяване на дъвкателния апарат. Най-тежко засегнати са пациентите на пенсионна възраст - над 65 години, при които поради възрастови или други промени е налице частично или цялостно обеззъбяване. Голяма част от тях са социално уязвими лица, които не разполагат с ресурс за преодоляване на обеззъбяването си, а това е пречка за поддържане на добро здраве във всички негови аспекти", се казва в мотивите към предложението за промени.

По официални данни на Националния статистически институт (НСИ) към края на 2015 г. около 615 000 души у нас са на възраст над 75 години, около 361 000 души са между 70 и 74 г., а около 493 000 души - от 65 до 69 години включително, допълват от Министерството на здравеопазването.

 

По информация на Българския зъболекарски съюз (БЗС) средно годишно около 20-25% от тези лица се обръщат към дентален лекар именно за поставяне на зъбни протези. Около 20 % от възрастните над 65 г. са с изцяло обеззъбена горна челюст, около 17% - с изцяло обеззъбена долна челюст и около 13 на сто - с обеззъбена горна и долна челюст.

 

Според БЗС средният годишен разход на системата на дентална помощ за обслужването на един пациент от посочените категории е 200 лв. В случай, че до края на 2017 г. към системата за съответните дентални дейности се обърне 20% от възрастното население над 75 години, т.е. около 123 000 човека, това ще означава разход за НЗОК в размер около 20 000 000 лв. Средствата вече са осигурени в бюджета на публичния фонд и няма да се наложат допълнителни разходи от страна на държавата или лечебните заведения, твърдят от здравното ведомство.

 

Предлага се промяната да бъде въведена поетапно за отделните възрастови категории, за да се разсрочат допълнителните публични разходи. За пациентите на възраст над 75 г. безплатните протези могат да бъдат налични още от 1 юли 2017 г. с анекс към Националния рамков договор между НЗОК и Българския зъболекарски съюз, тъй като парите са планирани в бюджета на НЗОК.

 

За останалите групи пациенти - на възраст от 70 до 74 години и от 65 до 69 години, ще са необходими още 33 000 000 лв., затова здравното министерство предлага те да обезпечат безплатните протези съответно от 1 януари и 1 юни 2018 година, което ще даде възможност на парламента и правителството да планират нужните средства в здравните разходи през следващата година.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития