Новини - България

Безплатни прегледи за туберкулоза организират в Пловдив
Прочетена: 271 пъти

„Седмица на отворените врати“ за скрининг на риска от туберкулоза организира от 5 до 9 юни Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“. В рамките на петте дни ще се извършват безплатни медицински консултации като на пациентите със съмнение за наличие на туберкулоза ще бъдат направени допълнителни изследвания.

 

Скринингът е част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и Програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Целта е да се повиши информираността по отношение на туберкулозата, като същевременно с това всеки пациент получи достъп до здравни услуги.

 

Желаещите да се включат в скрининга могат да го направят във времето от 08:00 до 13:00 часа, от 5 до 9 юни Допълнителна информация за скрининга може да се получи на телефон: 032 / 602 770.

 

Приоритет на предстоящата кампания ще бъдат случаите на латентна туберкулоза, която преминава безсимптомно при инфектираните лица, поясни началникът на отделението д-р Веселин Давчев. При нея не се наблюдават клинични, микробиологични или рентгенологични данни за наличие на активно туберкулозно заболяване. Въпреки че хората с латентна форма на заболяването не проявяват явни симптоми на активна туберкулоза и не са носители на заразата, те могат да бъдат окачествени като постоянни резервоари на инфекцията. При някои от тях има повишен риск от развитие на активно заболяване и те могат да станат източник на инфекция, подчерта д-р Давчев.

 

Според експертите, бързото диагностициране и адекватното лечение на болните с активна туберкулоза са от първостепенно значение за осъществяване на контрол над коварното заболяване. От първостепенно значение е и проследяването на състоянието на лицата, които са били в контакт с болния от активна туберкулоза. Ранното откриване гарантира не само излекуване на вече заразените, но и прекъсване на веригата на предаване на болестта, категорични са медиците.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития