Новини - България

Безплатни прегледи за Световния ден за борба с инсулта в болница „Тракия“
Прочетена: 292 пъти

Старозагорската болница „Тракия“ ще отбележи Световния ден за борба с инсултите – 29 октомври, с провеждането на безплатни прегледи и информационна акция, съобщиха от лечебното заведение. Целта на инициативата е да се заостри общественото внимание върху рисковите фактори и възможностите за превенция на животозастрашаващото състояние.

 

Безплатните прегледи ще се проведат на 31 октомври, 1 и 2 ноември от 13.20 ч. Те ще се извършат от екипа на доц. Димитър Петков, началник на Клиниката по съдова хирургия в Болница „Тракия“. Прегледите са насочени към пациенти с установено и доказано стеснение на сънните артерии. Необходимо е предварително записване на телефон 042/987 754, уточняват от болницата.

 

По време на прегледите медицинските специалисти ще проверят с доплерсонографски апарати състоянието на сънните артерии на пациентите и развитието на процесите на стеснение в тях. При нужда те ще насочат хората за последващо лечение с цел предотвратяване на развитие на остър инсулт. Предварителният скрининг на пациенти със симптоматика, предхождаща това животозастрашаващо и трайно инвалидизиращо състояние е най-добрата профилактика.

 

По случай Световния ден за борба с инсулта в двете сгради на Болница „Тракия“ ще се раздават и брошури с полезна информация за рисковите фактори и възможности за лечение при това състояние.

 

От лечебното заведение съобщават, че през тази година болницата се е присъединила към европейската инициатива „ANGELS”. Това е международен проект на Европейската организация за инсулти (ESO), който трябва да увеличи броя на болниците, специализирани в лечението на инсулти и да оптимизира терапевтичния подход във вече функциониращите центрове в Европа. Крайната цел е пациентите с инсулт да получат еднакво качество на лечение, независимо в кой град на Европа се намират.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития