Новини - България

Безплатни прегледи за хора със сърдечна недостатъчност в "Александровска"
Прочетена: 566 пъти

В продължение на цяла една седмица - от днес, 6 юни, до петък, 10 юни, специалистите от Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Александровска" ще консултират безплатно пациенти със сърдечна недостатъчност, съобщиха от лечебното заведение.

 

Прегледи ще се извършват от 14.30 до 18.30 ч. в приемния кабинет на клиниката (вход на ул. "Пенчо Славейков", срещу баня "Мадара"), без направление по НЗОК. Желателно е пациентите да представят налична документация, свързана със заболяването. Необходимо е и предварително записване на тел. (02) 9230 339.

 

Сърдечната недостатъчност е един от най-големите проблем в кардиологията, тъй като често се явява краен стадий в развитието на повечето сърдечни заболявания - хипертония, исхемична болест, клапни пороци, кардиомиопатии, ритъмна патология, перикардит и др. Дължи се на невъзможност на сърцето да изпомпва достатъчно количество кръв, което да задоволи метаболитните и кислородните потребности на организма.

 

Симптомите на заболяването са лесна умора, задух, сърцебиене, отоци по долните крайници, ограничен физически капацитет, белодробен и/или системен венозен застой. Тези оплаквания се дължат на неадекватното кръвоснабдяване на различни органи и тъкани и на задръжка на течности.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития