Новини - България

Безплатни прегледи за хора с първичен имунен дефицит
Прочетена: 288 пъти

Специална кампания с безплатни пегледи на хора, имащи някои от 10-те признака на първичен имунен дефицит, организира новооткрития "Експертен център по редки болести – първични имунни дефицити" към УМБАЛ "Александровска", съобщават от лечебното заведение.

 

Прегледите ще се осъществяват в седмицата от 24 до 28 април по повод Световната седмица на първичните имунни дефицити (ПИД) в партньорство с Международната фондация "Джефри Модел" и Българската асоциация на хора с първични имунни дефицити.

 

Прегледите за лица над 18 години ще се извършват в консултативния кабинет на Клиниката по клинична имунология, ситуиран в сградата на Лабораторно-диагностичния блок на УМБАЛ "Александровска", 2-ри етаж, от 11.00 до 14.00ч. Предварително записване и информация на тел. 0877 570898 между 9.00 и 16.00ч.

 

Прегледите за лица под 18 години ще се извършват в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ "Александровска", от 11.00 до 13.00ч. Предварително записване и информация след 20-ти април на тел. 02/ 9230 357 между 8.00 и 15.00 ч.

 

Експертният център в УМБАЛ "Александровска" заедно с Международната фондация "Джефри Модел" и с подкрепата на световната мрежа от организации за първични имунни дефицити се стреми да осигури лесен достъп до информация и терапия – антибактериални и антимикотични антибиотици, заместителна терапия с имуноглобулини и С1-естеразни инхибитори и други. От започването на дейността му до сега са диагностицирани 18 нови пациенти с първични имунни дефицити. Създаден е и Национален регистър на пациентите с редки заболявания – първични имунни дефицити, в който досега са регистрирани 187 пациенти.

 

Глобалната кампания за повишаване на информираността по въпросите на първичните имунни дефицити се провежда от 2011 година под мотото: "Тествай – Диагностицирай – Лекувай". Тази година Световният ден на имунологията - 29 април е посветен на "Имунните дефицити като причина за възникване на алергични състояния при възрастни и деца".

 

Основните признаци на първичен имунен дефицит са:

 

 • Четири или повече отита в рамките на 1 година
 • Две или повече сериозни инфекции на синусите в рамките на 1 година
 • Приложение на антибиотици за два или повече месеци с незадоволителен ефект
 • Две или повече пневмонии в рамките на 1 година/1 пневмония за година при възрастни
 • Забавено физическо развитие при новородени и малки деца
 • Рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи
 • Персистираща млечница/кандидоза на устната кухина или кожна гъбична инфекция
 • Необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за саниране на инфекцията
 • Две или повече инфекции на вътрешни органи, включително септицемия (сепсис, отравяне на кръвта)
 • Хронична диария с редукция на тегло
 • Повтарящи се вирусни инфекции
 • Анамнеза за наличие на първичен имунен дефицит в семейството

 

Допълнителна информация за заболяването можете да откриете на адрес - www.worldpiweek.org.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития