Новини - България

Безплатни очни прегледи в 15 столични училища
Прочетена: 353 пъти

Кампания за безплатен очен скрининг на деца започва в София на 9 февруари, съобщиха от УМБАЛ "Александровска". В рамките на 4 месеца детските офталмолози на болницата ще извършват профилактични очни прегледи на учениците от 1-ви и 2-ри клас в 15 столични училища.

 

Децата, които се нуждаят от корекция на зрението, а родителите им имат финансови затруднения, ще получат очила безплатно, а останалите - с 20%-на отстъпка от стойността им.

 

Партньори в кампанията са УМБАЛ "Александровска", Столична община, Организацията на евреите в България "Шалом", Софийското офталмологично дружество, Пациентската организация "Право на зрение" и Оптики Grand Optics & Joy Optics.

 

Години наред "Скрининг на очното зрение" бе част от инициативата "Направи добро", която стартира през 2012 г. по инициатива на Организацията на евреите в България "Шалом" и УМБАЛ "Александровска". До този момент екипът от лекари на "Направи добро" е посетил над 20 населени места в България, прегледани са 15 000 деца на възраст м/у 4 и 12 години и са дарени над 1500 чифта очила.

 

Чрез скрининг на зрението се установява намалена зрителна острота, отклонения в рефракцията, страбизъм (кривогледство), други наследствени или придобити проблеми със зрението и основно амблиопия (мързеливо око). Ранното диагностициране на някои очни и зрителни заболявания и навременното им лечение предотвратяват възможните негативни последици и са решаващи за пълноценното развитие на зрителната система на детето.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития