Новини - България

Безплатни изследвания за хепатит B и C в четири града на страната
Прочетена: 495 пъти

Безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и С се провеждат в 4 града на страната по повод Световния ден за борба с хепатита, съобщиха от Национална пациентска организация (НПО).

 

Графикът е, както следва:

 

  • На 28 юли в Бургас (Морската градина, при Флората) от 16:00 до 21:00 ч. – скрининг за хепатит B и C
  • На 28 и 29 юли в Русе (УМБАЛ Русе, партер) от 08:00 до 19:00 ч. – скрининг за хепатит C
  • На 28 юли в Стара Загора (пред Общината) от 10:00 до 15:00 ч. – скрининг за хепатит B и C
  • От 1-ви до 15-и август във Варна (УМБАЛ „Св. Марина, ет. 11) – скрининг за хепатит C.

 

На пресконференция в Бургас бе представена стратегията на Световната здравна организация за елиминация на хепатита в Европа до 2030 г. Документът си поставя за цел да намали новите инфекции на хепатит в Европа с 90% до 2030 г., както и да намали смърността от хепатит B и C с 65% до 2030 г.

 

Според д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и на НПО, най-големите предизвикателства, пред които са изправени страните от Европейския съюз по пътя към елиминирането на хепатита са свързани с: липсата на информация, скрининг, лечение за всички, иновативни модели на финансиране и национални стратегии за борба с вирусните хепатити. В подкрепа на думите си, д-р Хасърджиев изнесе проучване на Европейската аоциация на пациентите с чернодробни заболявания, според което:

 

  • Правителствата на само 8 от общо 23 страни планират активности за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита
  • 14 държави, сред които и България, от общо 23 разполагат с разписани национални стратегии за борба с хепатита, но не е ясно колко от тях се финансират и изпълняват
  • В 16 от общо 23 страни има ограничения за достъпа до иновативна терапия, в т.ч. и в България.

 

Проф. Искрен Коцев, ръководител Клиника по гастроентерология към УМБАЛ „Св. Марина“- Варна, изнесе данните на Световната здравна организация, според които в Европа има над 10 млн. нови случая на хепатит всяка година, като едва около 5% от хората знаят за своето състояние. Това води до късна диагностика, усложнения и над 1.4 милиона смъртни случая годишно от цироза и рак на черния дроб.

 

Специален акцент беше поставен върху значението на навременното започване на терапия, като беше отбелязан напредъкът по отношение лечението на хепатит C – в България, както в повечето европейски страни, се реимбурсира най-новото и най-ефективно към момента лечение на заболяването. Специалистите посочиха обаче, че към момента от лечението могат да се възползват само най-нуждаещите се пациенти и изразиха готовност да работят в посока осигуряване на достъп до терапията за всички пациенти.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития