Коментари -

Без паника! Кърлежите се вадят от личния лекар
Прочетена: 3856 пъти

Напълно разбираемо е човек да изтича до първия спешен кабинет, ако установи, че в тялото му е забит кърлеж. Всички сме чували за лаймска болест и ужасните последствия от нея, а най-стряскаща всъщност е идеята, че "ухапаният" може изобщо да не разбере, че е бил заразен.

 

И все пак – няма място за паника. Забиването на кърлеж не е по-различно от ухапването на комар, който може би разнася малария. Освен това не всеки кърлеж е заразен, затова е абсолютно сигурно, че всеки пациент има достатъчно време да реагира и без да тича до спешния кабинет, стига да знае какво точно трябва да направи.

 

Колкото и странно да звучи (на фона на вихрещите се спорове дали забиването на акар в тялото е спешно състояние и дали трябва да се заплаща от здравноосигурените лица), специалистът, към който трябва да се обръщаме в такива случаи, е собствения ни личен лекар. Отстраняването на кърлежи е част от основния пакет с медицински дейности в извънболничната помощ, който действа от 1 април, и на практика е ангажимент на джипитата.   

"При подобни оплаквания хората трябва да потърсят първо общопрактикуващия си лекар, който ще прецени дали се налага посещение при специалист. Ако GP-то не е на работа, пациентът може да му позвъни по телефона и да разбере към кого да се обърне", потвърди и ръководителят на дирекция "Медицински дейности" в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Варна д-р Петър Янев пред местната информационна агенция "Черно море".

По закон личният лекар трябва да е на разположение на пациентите си по 24 часа в денонощието, но тъй като това е практически невъзможно, е достатъчно да го посетите в кабинета му. Дори да не е на смяна в съответния ден и час, никой негов колега в съседен кабинет не би отказал да извърши услугата. Обикновено кърлежът се отстранява бързо и лесно, а "пострадалият" минава профилактичен курс с антибиотик, защото симптомите на заразата могат да се прояват чак в напреднал стадий на болестта.

 

Има и други варианти. В случай, че нямате доверие на "чужди" лекари, можете да се обадите на своя, за да ви посъветва лично как да постъпите в случая. Много джипита подписват договори със спешни центрове, болници и медицински центрове, които да обслужват пациентите им при нужда. Тогава можете да се обърнете към тях и никой няма да ви накара да плащате повече от дължимата потребителска такса.

 

По подобен начин стоят нещата и за хората, които не се намират в родния си град, когато открият забит кърлеж в тялото си. Тогава имат право инцидентно да се обърнат към друг личен лекар или медицински център и да бъдат обслужени. Ако в подобна ситуация някой ви накара да платите повече от потребителска такса, просто потърсете следващото здравно заведение за извънболнична медицинска помощ.

 

И не на последно място – винаги взимайте мерки предварително. Лятото е сезонът на кърлежите, затова не тръгвайте на планински разходки и екскурзии без репеленти. По-добре е да се изпотите в дълги панталони и високи обувки, отколкото с пинсета в ръка и страхове за лаймска болест.

 

Добре е също да имате предвид, че дори част от главата на кърлежа да остане в кожата, това не е повод да се паникьосвате. По-късно тази част сама ще се отдели и от ухапването няма да остане и следа.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития