Новини - България

Без дебат: Бюджетната комисия прие проектобюджета на НЗОК за 2017-а
Прочетена: 396 пъти

С общо 12 гласа "за", 5 - "против" и никакви обсъждания парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие проектозакона за бюджет на Националната здравноосигурителна каса за следващата 2017 година. 

 

Параметрите на приходната и разходната част бяха представени от заместник-министъра на здравеопазването и член на Надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков, а единственият представител на сектора, който взе думата в залата, беше председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев. 

"Не мога да кажа, че сме напълно удовлетворени, защото нашите предложения и виждания по бюджета за здравеопазване през 2017 г. се различават от проектобюджета, представен от надзора на здравната каса, с близо 22 млн. лв. и се надяваме средствата да бъдат коригирани с тази сума. Тези 22 млн. лв. ще дадат възможност за повишаване значимостта на извънболничната помощ, за увеличаване на регулативните стандарти и прочие. Това е заложено и от самото правителство в "Програма 2020", коментира д-р Грозев. 

Проектът, изготвен от съсловната организация, предвижда общо 3,474 млрд. лв. в бюджета на здравната каса догодина, а разходите, одобрени от парламентарната бюджетна комисия, са предложените от Надзорния съвет на НЗОК 3,452 млрд. лева. Според параметрите публичният фонд ще разполага с почти 223 млн. лв. повече за здравноосигурителни плащания, от които 114 млн. лв. са предвидени за болниците, 47,6 млн. лв. са за лекарства, 15,5 млн. лв. - за онкомедикаменти, почти 20 млн. лв. - за личните лекари и още 24 млн. лв. - за дентална помощ. 

 

 

Един от основните недостатъци на проектобюджета на касата за следващата година е, че не премахва лимитите на лечебните заведения, допълни д-р Грозев. Темата тепърва ще бъде дискутирана, когато започнат преговорите за подписването на Националния рамков договор за 2017 г., но фактът, че средствата отново ще бъдат разпределяни по регионални здравни каси, означава, че бюджетните ограничения остават в сила. По думите на д-р Грозев, единствената сфера, която не подлежи на лимитиране и не е намерила отражение в проектобюджета на НЗОК, са лекарствените средства, и тази практика би трябвало да се пренесе и върху болничната помощ. 

"Щом в последните години не се надхвърля броя хоспитализации от около 2,2 млн. души, то тогава що е това обем и лимит в болничната помощ? (...) Ние на сме за безконтролното харчене на парите. Разбира се, че трябва да има ред, трябва да има дисциплина и контрол върху тези средства, но когато това е насочено само с цел да бъде опазен бюджета, рискуваме и не сме в правилната посока", категоричен е председателят на Българския лекарски съюз. 

Въпреки забележките, съсловната организация подкрепя заложеното в проектобюджета на касата предварително разпределение на резерва й за следващата 2017 година. По предложение на здравния министър д-р Петър Москов планираните в него 341 млн. лв. ще бъдат освободени и раздадени за болнична помощ и лекарства още през първото тримесечие на 2017-а, за да осигурят сигурност и предвидимост на лечебните заведения до края на годината. 

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития