Любопитно -

Белодробно изследване може да спре ненужната употреба на антибиотици
Прочетена: 1196 пъти

Изследване на белите дробове за установяване на бактериална инфекция може да сложи край на ненужната употреба на антибиотици в интензивните отделения на болниците, твърдят изследователи.

 

Само за 60 секунди фибро-оптична тръба е способна да покаже дали пациентът се нуждае от антибиотичната терапия или не. А според учените тази технология би могла да се справи успешно с внезапната поява на бактерии, резистентни към антибиотици, съобщава BBC.

 

Проучването, наречено Протеус (Proteus), използва химикали, които "светят", когато се прикрепят към специфчни бактериални инфекции. Самата флуресценция може да се наблюдава чрез тръбата, която е достатъчно малка, за да достигне и най-дълбоките части на човешкия бял дроб.

 

В момента докторите разчитат основно на рентгеновите снимки и кръвните тестове, но те могат да бъдат и подвеждащи. Ето защо пациентите часто биват лекувани с антибиотици превантивно - за да бъдат предпазени от евентуални по-тежки бактериални инфекции. Това обаче ги излага на допълнителни странични ефекти и задълбочава проблема с антибиотичната резистентност.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития