Новини - България

Бебе с рядко вродена киста беше оперирано в "Токуда"
Прочетена: 373 пъти

Дете с много рядка вродена аномалия на червата беше успешно оперирано в "Токуда Болница София" от екипа на водещия детски хирург проф. Огнян Бранков, съобщиха от лечебното заведение.

 

При 4-месечното дете е установена неуточнена прозрачна кръгла формация още при интраутробното развитие по време на бременността на майката. Кистата се открива на пренаталната ехография, която дава повод да се мисли за разширение на пикочните легенчета.

 

След раждането детето е без проблеми, но скоро се появяват чревни симптоми като смущения в изхождането и внезапни болки в корема. Направеният скенер показва наличието на рядката ентерогенна киста, известна още като дубликация или удвояване на чревния тракт.

"Успяхме да премахнем кистата с възможно най-малко травматизъм за детето, въпреки че беше разположена на сравнително трудно място. Възстановяването протече бързо и без усложнения и детето вече няма оплаквания", разказа за операцията проф. Бранков.

Това е четвъртата подобна операция на деца в ръководената от проф. Кирил Драганов хирургична клиника на болница "Токуда" в рамките на около година. Децата са на възраст между 4 месеца и 4 годинки. При три от случаите малформации се забелязват още при пренаталната диагностика.

 

След раждането децата се развиват добре, но се появяват симптоми, чрез които по-късно се потвърждава наличието на рядката киста. Всички деца се възстановяват бързо след операцията и оплакванията изчезват.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития