Новини - Свят

BBC:Почина първата жена с трансплантирано лице
Прочетена: 421 пъти
Снимка: BBC

Първият пациент, на когото някога е трансплантирано лице - французойката Изабел Диноар, е починала от рак 11 години след уникалната за света операция, съобщава BBC.

 

През 2005 г. хирурзите успяват да изградят наново носа и устата й, след като жената е обезобразена от собственото й домашно куче. Но честата употреба на имуносупресивни медикаменти отслабват организма й и на 49-годишна възраст Изабел се разболява от рак. Новината за смъртта й беше съобщена от болницата в Амиен със закъснение, за да се зачете скръбта и личният живот на семейството й.

 

В интервю за BBC Изабел споделя, че обезобразяването се е случило в следствие на опита й да сложи край на живота си. След като взела свръхдоза преспивателни, се събудила в локва кръв до басейна в дома си, а любимият й лабрадор стоял до нея. Опитала се да запали цигара, но разбрала какво се е случило, след като не успяла да я задържи в устата си и се погледнала в огледалото. Кучето я е намерило в безсъзнание и отчаяно се е опитвало да я събуди, захапвайки лицето й.

 

Нараняванията в областта на носа, устата и брадичката са били толкова сериозни, че лекарите изключват рутинната реконструкция на лице и предлагат иновативния тогава метод на трансплантация. Няколко години по-късно подобни операции се извършват също в САЩ, Испания, Турция, Китай и Полша.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития