Новини - България

БАЗП: София ще има спешен център за лечение на инсулти
Прочетена: 514 пъти

Първата здравна структура за лечение на исхемичен инсулт в страната ще бъде напълно оборудвана до края на годината, съобщават от Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП), позовавайки се на информация от в. "24 часа". Структурата ще отвори врати в столичната УМБАЛ "Св. Анна" и ще приема пациенти по спешност от цялата страна, допълват от организацията

 

На първо място лечебното заведение ще разполага с модерен спешен център, който ще е състояние денонощно да осигурява прием и диагностика на инсулта. За исхемичния инсулт, който се получава вследствие на запушване на мозъчна артерия с тромб, първите 3 часа са решаващи за ограничаване на пораженията върху мозъка.

"Това изисква изключително добра организация на медицинската помощ, за да може пациентът да бъде транспортиран до център с възможности за модерно лечение, диагностициран и на скенер и приведен в структурата за интервенционално лечение в рамките на 2-3 часа", коментират от БАЗП.

За целта в УМБАЛ "Св. Анна" беше изградена хеликоптерна площадка, за да може при нужда пациентите да бъдат транспортирани по въздух.

 

В процес на оборудване е и отделна структура за интервенционално лечение на исхемичен инсулт. В момента се монтира нов ангиограф, съобразен изцяло с изискванията за интервенционално лечение на мозъчносъдови заболявания, соъбщават от БАЗП.

 

Центърът за лечение на инсулт ще разполага и с нов скенер, който също се инсталира в болницата.

"По този начин се затваря кръгът - от приемането на пациента през образната и лабораторната диагностика до интервенционалното лечение", коментират от асоциацията.

Модерният подход в терапията на исхемичния инсулт включва интервенция - механично премахване на тромба, съчетано с локално приложение на лекарство за стопяването му в последствие.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития