Новини - България

Баркодове ще ни пазят от фалшиви лекарства през 2019-а
Прочетена: 399 пъти

До 9 февруари 2019 г. всяка страна от Европейския съюз трябва да въведе система за верификация на лекарствените продукти по лекарско предписание, напомнят от Българската организация за верификация на лекарствата (BgMVO).

 

Става въпрос за специален 2D (двуизмерен) баркод, който ще се прилага при различните нива на опаковане на медикаментите. Кодът ще е един за всички държави-членки и ще позволява адекватното проследяване на продуктите на територията на целия Европейски съюз. Системата за верификация на практика ще направи невъзможно навлизането на фалшиви лекарства на пазара, тъй като те няма да са снабдени със съответните кодове. 

 

Според Световната здравна организация (СЗО) около 2% от световния пазар на лекарства се състои от фалшиви продукти. По последни данни продажбите на фалшифицирани медикаменти в Европа заемат 4,4% дял, а нелегалната търговия на лекарства в интернет е 50 на сто. 

 

Доклад на McKinsey Company пък, озаглавен "Strength in unity: The promise of global standards in Healthcare", посочва значителните ползи за безопасността на пациентите и намаляване на разходите по веригата за снабдяване от използването на единен световен стандарт в здравеопазването. Според доклада внедряването на глобални стандарти по цялата верига може да спаси от 22 000 до 43 000 човешки живота и да доведе до предотвратяване на усложненията при 0,7 до 1,4 млн. пациенти.

 

Техническите изисквания за въвеждане на системата за верификация на лекарствата с рецепта са част от Директива 2011/62/EС относно фалшифицираните лекарствени продукти, приета през 2011 г., за да се бори с  тревожното увеличаване на този феномен в Общността. В рамките на усилията за борба срещу фалшифицираните лекарства са предприети стъпки за разработване на инициативи за насърчаване на фармацевтичните изследвания в ЕС, за справяне с фалшифицирането и нелегалната дистрибуция на лекарства, за осигуряване на достъп до висококачествена информация за лекарствата, отпускани само по лекарско предписание, както и за подобряване на защитата на пациента чрез засилване на фармакологичната бдителност.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития