Новини - България

Българският фармацевтичен съюз иска специален закон за дейността на аптеките
Прочетена: 257 пъти
Снимка: БФС

България е на трето място в Европейския съюз (ЕС) по брой на аптеките на глава от населението, но на последно по достъп до фармацевтични услуги. Това заяви във Варна Светослав Крумов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз (БФС) по време на пресконференция по повод 10 февруари - Ден на съсловната организация на магистър-фармацевтите и 10-та годишнина от учредяването на съюза.

 

Крумов обясни, че фармацевтичната услуга се определя не от броя на аптеките, а от разпределението на аптечната мрежа, обема дейности, които тя осигурява, магистър-фармацевтите, които ги извършват и цената на извършваните услуги. Причината за тази негативна тенденция е липсата на демографски, географски критерии и механизми за ефективна държавна регулация при разкриването на аптеки, категорични са от БФС.

Към момента държавата на практика абдикира от отговорността за гарантиране на равномерен достъп до фармацевтична услуга и лекарствена терапия, каза проф. Илко Гетов, председател на съюза.

 Той заяви, че най-добрият начин за решаването на този проблем е в приемането на отделен закон за разпространението и достъпа до лекарства. В него трябва да бъдат разписани националните решения и държавната политика, които ще гарантират достъпа на гражданите до лекарства и фармацевтични услуги.

 

От БФС съобщиха, че в 7 области на страната - Пазарджик, Перник, Разград, Силистра, Сливен, Търговище и Ямбол няма нито една аптека, която да изпълнява целия пакет от услуги предназначени за домашно лечение, които се покриват изцяло или частично от НЗОК. Данните са от уеб платформата „мАптека“ www.mapteka.bg, която БФС разработи през миналата година. В нея е събрана и визуализирана информацията от няколко институционални регистри на Министерството на здравеопазването, Изпълнителна агенцията по лекарствата, Регионалните здравни инспекции, Националната здравноосигурителна каса и Българския фармацевтичен съюз.Според статистиката в област Варна в 10 общини липсват аптеки предоставящи тези услуги. Това са община Аврен, Аксаково, Белослав, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол и Суворово, които са  с общо население над 100 хил. души.

 

Според БФС ненормалната конкурентна среда и изкривяванията на пазара както при аптеките така и при търговците на едро стимулират сивия сектор от паралелния износ на жизненоважни и животоспасяващи лекарства. Само през месец януари тази година на горещата телефонна линия в съюза са постъпили над 130 сигнала от пациенти за частична или пълна липса на определени видове инсулин в различни части на страната.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития