Новини - България

Български студент се пребори с повече от 5000 кандидати за програмата „Стипендианти на Амджен”
Прочетена: 620 пъти

Третокурсничката от специалност „Молекулярна биология“ в СУ „Св. Климент Охридски” Ирина Георгиева е избрана да участва в лятната студентска програма за научни изследвания по естествени науки и биотехнологии „Стипендианти на Амджен” (The Amgen Scholars Programme) на Фондация „Амджен”, съобщиха от фармацевтичната компания Амджен България. В рамките на 10 седмици Ирина ще има възможност да придобие практически опит при осъществяването на научни изследвания в областта на биотехнологиите в един от най-престижните медицински университети - Karolinska Institutet. Тя е един от близо 360 студенти от цял свят, които са одобрени да участват сред повече от 5000 кандидати.

 

Програмата е предназначена за бъдещите специалисти по природни науки, медицина и фармация. Тя работи в партньорство със 17 водещи образователни и изследователски институции в САЩ, Европа и Япония, които всяка година посрещат младите учени в своите изследователски лаборатории. От 2006 година досега програмата е дала възможност на повече от 3100 студенти да получат ценен опит от световноизвестни учени и преподаватели.

 

Един от ключовите компоненти от лятната програма е симпозиум, на който студентите се срещат с водещи учени от индустрията и академичната общност. Европейският симпозиум се провежда в Обединеното Кралство и осигурява възможност на студентите да обсъдят изследванията си и да се свържат с други стипендианти на "Амджен" в Европа.

 

През 2015 г. четирима български студенти спечелиха стипендии в изследователската програма на "Амджен". Това са Тихомир Тодоров - СУ „Св. Климент Охридски”,  IV курс - специалност "Молекулярна биология",  Габриела Бонева - СУ „Св. Климент Охридски”,  IV курс - специалност "Молекулярна биология", Анелия Кузева - Медицински университет - София, IV курс - специалност "Медицина" и Виктория Георгиева - Медицински университет - София, IV курс - специалност "Медицина".

"България е сред държавите с голям интерес към програмата. Това е поредното доказателство за високото академично ниво, сериозните научни интереси и силната мотивация на българските студенти", каза д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Aмджен България.

От „Амджен“ напомнят, че и през 2017 г. бъдещите специалисти по природни науки, медицина и фармация ще могат да кандидатстват за стипендия по програмата. Всеки от университетите-домакини в Европа има собствена процедура за кандидатстване, но крайният срок за подаване на документите за всички университети е началото на февруари 2017 г.

 

Кандидатстващите за програмата „Стипендианти на Амджен – Европа” трябва да са студенти, които учат в колежи или университети в Европа и студенти, които не са завършили своята бакалавърска или първа образователна степен (или нейния еквивалент) преди участието си в тази програма. Освен това е необходимо да имат отлично академично представяне и интерес за обучение в докторска степен.

 

Понастоящем европейските университети, които са домакини на лятната програма за научни изследвания, са: University of Cambridge, Великобритания; Karolinska Institutet, Швеция; Ludwig-Maximilians-Universität München, Германия; ETH Zurih, Швейцария и Institut Pasteur, Франция.

 

Повече информация може да бъде намерена на интернет страницата на програмата - www.amgenscholars.eu.

 

Предлагаме ви и кратки видеа с впечатленията от програмата на миналогодишните стипендианти:

 

Вижте какво сподели Анелия Кузева ТУК.

Вижте какво сподели Виктория Георгиева ТУК.

Вижте какво сподели Габриела Бонева ТУК.

Вижте какво сподели Тихомир Тодоров ТУК.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития