Новини - България

Български студент се пребори с повече от 5000 кандидати за програмата „Стипендианти на Амджен”
Прочетена: 620 пъти

Третокурсничката от специалност „Молекулярна биология“ в СУ „Св. Климент Охридски” Ирина Георгиева е избрана да участва в лятната студентска програма за научни изследвания по естествени науки и биотехнологии „Стипендианти на Амджен” (The Amgen Scholars Programme) на Фондация „Амджен”, съобщиха от фармацевтичната компания Амджен България. В рамките на 10 седмици Ирина ще има възможност да придобие практически опит при осъществяването на научни изследвания в областта на биотехнологиите в един от най-престижните медицински университети - Karolinska Institutet. Тя е един от близо 360 студенти от цял свят, които са одобрени да участват сред повече от 5000 кандидати.

 

Програмата е предназначена за бъдещите специалисти по природни науки, медицина и фармация. Тя работи в партньорство със 17 водещи образователни и изследователски институции в САЩ, Европа и Япония, които всяка година посрещат младите учени в своите изследователски лаборатории. От 2006 година досега програмата е дала възможност на повече от 3100 студенти да получат ценен опит от световноизвестни учени и преподаватели.

 

Един от ключовите компоненти от лятната програма е симпозиум, на който студентите се срещат с водещи учени от индустрията и академичната общност. Европейският симпозиум се провежда в Обединеното Кралство и осигурява възможност на студентите да обсъдят изследванията си и да се свържат с други стипендианти на "Амджен" в Европа.

 

През 2015 г. четирима български студенти спечелиха стипендии в изследователската програма на "Амджен". Това са Тихомир Тодоров - СУ „Св. Климент Охридски”,  IV курс - специалност "Молекулярна биология",  Габриела Бонева - СУ „Св. Климент Охридски”,  IV курс - специалност "Молекулярна биология", Анелия Кузева - Медицински университет - София, IV курс - специалност "Медицина" и Виктория Георгиева - Медицински университет - София, IV курс - специалност "Медицина".

"България е сред държавите с голям интерес към програмата. Това е поредното доказателство за високото академично ниво, сериозните научни интереси и силната мотивация на българските студенти", каза д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Aмджен България.

От „Амджен“ напомнят, че и през 2017 г. бъдещите специалисти по природни науки, медицина и фармация ще могат да кандидатстват за стипендия по програмата. Всеки от университетите-домакини в Европа има собствена процедура за кандидатстване, но крайният срок за подаване на документите за всички университети е началото на февруари 2017 г.

 

Кандидатстващите за програмата „Стипендианти на Амджен – Европа” трябва да са студенти, които учат в колежи или университети в Европа и студенти, които не са завършили своята бакалавърска или първа образователна степен (или нейния еквивалент) преди участието си в тази програма. Освен това е необходимо да имат отлично академично представяне и интерес за обучение в докторска степен.

 

Понастоящем европейските университети, които са домакини на лятната програма за научни изследвания, са: University of Cambridge, Великобритания; Karolinska Institutet, Швеция; Ludwig-Maximilians-Universität München, Германия; ETH Zurih, Швейцария и Institut Pasteur, Франция.

 

Повече информация може да бъде намерена на интернет страницата на програмата - www.amgenscholars.eu.

 

Предлагаме ви и кратки видеа с впечатленията от програмата на миналогодишните стипендианти:

 

Вижте какво сподели Анелия Кузева ТУК.

Вижте какво сподели Виктория Георгиева ТУК.

Вижте какво сподели Габриела Бонева ТУК.

Вижте какво сподели Тихомир Тодоров ТУК.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития