Новини - България

Български и японски учени ще си сътрудничат в областта на биомедицината
Прочетена: 234 пъти
Снимка: Pixabay

България и Япония подготвят ново споразумение за сътрудничество за научни изследвания и създаване на иновации. Партньорството предвижда и обмен на изследователи от двете страни, обяви вчера министърът на образованието и науката проф. Николай Денков при откриването на Българо-японски научен семинар на тема „Наука, технологии и иновации за общество на бъдещето“.


Приоритетните научни области, в които двете страни могат да си сътрудничат, са биомедицина, качество на живот, биоресурси и екология, промени в климата и астрономия, информационни и комуникационни технологии, енергийни източници и енергийна ефективност, нанонауки и нови материали.

„Тези актуални научни направления са силно развити в Япония, но и тук имаме добри школи. Науката е интернационална и сътрудничеството ще бъде от огромна полза за България“, каза проф. Денков.

Той посочи, че важна част от науката е практическото й приложение и допълни, че ще се водят разговори и в тази посока.

 

Най-голям интерес на по време на семинара предизвика лекцията на носителя на Нобелова награда за физика през 2014 г. проф. Хироши Амано. Той говори за изобретената от него технология на сините светодиоди (LED светлини), които вече масово се ползват в ежедневието ни. По данни на Японската агенция за наука и технологии (JST) изобретението на проф. Амано е осигурило работа в производството на LED осветителни тела на 32 000 души и е донесло над 30 милиарда евро от продажби.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития