Новини - България

България пропусна шанса си да бъде седалище на ЕМА
Прочетена: 275 пъти

Страната ни е една от шестте държави в Европейския съюз, които не са подали кандидатури за седалище на Европейската агенция по лекарствата (EMA - European Medicines Agency) след излизането на Великобритания от ЕС, съобщи "Ройтерс".

 

Централата, която в момента се намира в Лондон, трябва да се премести на територията на държава от общността веднага след като приключи процесът по Brexit. За целта общо 21 европейски страни са изявили желание да я приютят, пише "Ройтерс". Това са Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Малта, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия и Швеция.

 

Държавите, които не са се кандидатирали са България, Естония, Латвия, Литва, Люксембург и Полша. С това свое решение страната ни пропуска добър шанс да привлече една от големите европейски институции у нас. Това обаче няма да се случи, въпреки че подкрепа за кандидатурата изказа целият фармацевтичен бранш, а бившият  вицепремиер по европейските политики Меглена Кунева обеща да провери възможността.

 

В коя държава ще бъде новото седалище на ЕМА ще се реши на среща на върха на ЕС.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития