Новини - България

България отделя 293 хил. евро и 30 хил. долара за програми на ООН
Прочетена: 207 пъти

Правителството одобри доброволни целеви вноски към Фонда на ООН за децата (УНИЦЕФ) в Грузия, Глобалния фонд за образование в извънредни ситуации, Службата на Върховния комисар за бежанците на ООН (ВКБООН) и Службата на ООН по правата на човека и хуманитарна помощ за Ирак. Средствата за доброволните вноски са в размер на 293 хил. евро и 30 хил. щ. долара и ще бъдат осигурени от планираните средства от бюджета на Министерството на външните работи, предназначени за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ за 2016 г.

 

Доброволната вноска към УНИЦЕФ в Грузия ще спомогне да бъде създаден център за високи постижения като пилотен модел за качествени грижи за деца със специални потребности, ще бъде осъществено многопластово обучение и ще бъде оказана техническа помощ за Министерството на труда, здравеопазването и социалните грижи на Грузия.

 

Защитата на децата и техните права, включително в кризисни и извънредни ситуации, както и на правото на образование на всички, е сред приоритетите на България. Включвайки се като донор в Глобалния фонд за образование, страната ни участва активно в усилието до 2030 г. да се осигури достъп до сигурно, безплатно и качествено образование на всички деца и младежи в зони на конфликти и кризи. Намерението е през следващите пет години Фондът да осигури достъп до образование на над 13,6 млн. деца и младежи, живеещи в ситуации на криза.

 

Хуманитарната помощ за Ирак ще бъде използвана за закупуване на продукти от първа необходимост чрез ВКБООН и за хуманитарно възстановяване на Ирак чрез Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси. Вноската ще спомогне и за смекчаване на последствията от хуманитарната катастрофа в Сирия и Ирак и за справяне с безпрецедентните бежански потоци.

 

Българската вноска в подкрепа на дейността на Службата на Върховния комисар по правата на човека ще допринесе за увеличаване на видимостта на нашата страна в работата на органите и форумите на ООН в областта на правата на човека.

 

Доброволната вноска към Средиземноморската фондация за диалог между културите „Анна Линд” ще допринесе за задълбочаване на политическите, икономическите и социалните връзки между Европейския съюз и южните и източните средиземноморски страни.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития