Новини - В медиите

Българин открил нов начин за контрол на диабет
Прочетена: 1568 пъти

Нова технология за контрол на диабета е създал българинът Мартин Минчев, професор по биомедицинска електроника в университета в Калгари, Канада, съобщи БТА, цитирана от "Дарик". Терапията е била официално представена на 26-та асамблея на Интернационалната медицинска асоциация "България", която се провежда във Враца. На форума присъстват над 200 лекари и специалисти от различни области, 50 от които са българи, работещи в чужбина.

 

Изобретателят е създал специално устройство, съдържащо между 6 и 8 малки клетки, които сами по себе си са сложни микроелектромеханични устройства. Това позволява диабетикът да е под непрекъснат контрол на времеви интервали, програмирани от самия него или от лекар.


"Целта е пациентите да не се бодат непрекъснато, а това да става автономно, без прякото им участие, като процедурата да не се усеща", обяснява откривателят Минчев.

 

На форума е бил представен също и нов тип технология за облекчение на страдащите от дискова херния. Проф.Стефан Тошев, който работи в швейцарския град Цук, уточни, че процедурата спестява операция на пациента и го освобождава от болките. Това става чрез поставяне на малък катетър в гръбнака, който позволява нервът да се освободи и натискът върху него да спре, което преустановява и болката.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития