Новини - България

Българин на полуфинала на конкурса "Лаборатория за слава Famelab"
Прочетена: 283 пъти

Молекулярният биолог Петър Ефтимов ще представи България на полуфинала на международния научен конкурс "Лаборатория за слава Famelab" на 8 юни в Обединеното кралство. Той е един от 27-те национални победители, които ще се състезават за победа, за да стигнат до финала на 9 юни.

 

Основното предизвикателство пред участниците е да обяснят дадена научна тема по разбираем и атрактивен начин, при това само за 3 минути пред неспециализирана публика. У нас Петър Ефтимов "заложи" на стволовите клетки и по-точно на възможността лечението на редица заболявания да се извършва не с ембрионални, а с възрастни стволови клетки, каквито има в изобилие в човешкия организъм. 

 

За полуфинала в Обединеното кралство българският специалист по хистология и ембриология от Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подготвил нова завладяваща тема, която пази в тайна. Ако стигне до финала обаче, ще трябва да се спре на друга област от науката.

 

Международният финал на FameLab се излъчва на живо по интернет, за да може да се гледа от зрители по целия свят. Онлайн излъчването ще бъде от 22:30 ч. българско време (20:30 ч. британско) на 9 юни и може да бъде гледано на сайта на Британския съвет.

 

За първи път тази година онлайн зрителите ще могат да гласуват за наградата на публиката, заедно с публиката в залата, затова всички българи ще имат възможност да подкрепят Петър Ефтимов, ако стигне до финала.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития