Новини - България

Бъдещите лекари - с шанс за стипендии за специални постижения
Прочетена: 341 пъти

Европейските стипендии за специални постижения у нас най-често се печелят от студентите по медицина в страната, съобщават от Министерството на образованието и науката (МОН). От днес ведомството стартира процедурата по кандидатстване за всички европейски стипендии, които се полагат на студентите с отличен успех през зимния семестър на академичната 2016/2017 г., отпускани по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

 

Помощта за специални постижения е еднократна, сумата е 200 лв., а кандидатите могат да се възползват от нея до три пъти в рамките на една учебна година. Отпуска се за участие в научни, изследователски или практически разработки, за да се стимулира развитието на практическия и творчески потенциал извън задължителните изисквания по учебен план. От стипендиите за специални постижения могат да се възползват 2793 студенти със среден успех от 5,56.

 

За други 7897 младежи пък е предвидена финансова подкрепа за постигане на много добър успех. Те ще получават по 120 лв. в продължение на 5 месеца, ако средният им успех е 5,39. Целта на тези стипендии е да се стимулира обучението на специалисти, за които има сериозен и дългосрочен дефицит на трудовия пазар.

 

 

Най-многобройни сред отличените със стипендии за специални постижения са бъдещите медици – 452, юристи – 407, медицински сестри – 142, финансисти – 91, архитекти – 87, отчитат от просветното ведомство.

 

Най-много класирани кандидати за стипендии за успех през този семестър пък има в специалностите "Предучилищна и начална училищна педагогика" – 230 студенти, "Компютърни системи и технологии" - 223, "Ветеринарна медицина" – 205, "Архитектура" - 199 и "Начална училищна педагогика с чужд език" - 168.

 

Кандидатстването става чрез интернет страницата на проекта http://eurostipendii.mon.bg. На същото място е обявено и класирането за зимния семестър на учебната 2016/2017 г.

 

Следващата кампания за кандидатстване по проекта се очаква през април 2017 г. - след началото на втория семестър на тази академична година.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития