Новини - България

ARPharM: Икономическата целесъобразност в избора на терапия е неблагоприятна за пациентите
Прочетена: 363 пъти

Решението на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) от 1 декември, с което се предвижда цялостно преразглеждане на критериите за изписване на биологични лекарствени продукти и безинтерферонови терапии за лечение на хепатит С, ще доведе до редица неблагоприятни последствия за пациентите. Това гласи становището на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), с което Redmedia разполага.

 

От организацията се обявяват срещу ранкирането на продуктите на втора терапевтична линия на база икономическа целесъобразност. Съгласно критериите на касата за разходна ефективност, когато предписаният от медицински специалист лекарствен продукт не е първи избор, се предвижда одобрението на всички нови пациенти, подходящи за биологична терапия, да се извършва от НС на НЗОК. Това ще става след представяне на ясна медицинска обосновка на показанията за изписване на продукт, който не е позициониран като първи избор.

 

Според организацията, решението на надзора на касата ще доведе до:

 

  1. Финансовата стойност на терапията, а не медицинската преценка на компетентния лекар, става водеща при избора на лечение за конкретен пациент.
  2. Икономическата целесъобразност се поставя пред медицинската експертиза и европейските и български терапевтични ръководства, без да се вземат предвид спецификите при лечението на отделните пациенти.
  3. Изборът на терапия по административни причини, а не на базата на медицинска експертиза, може да доведе до увеличаване на разходите на НЗОК поради неблагоприятни терапевтични последици за пациентите вследствие на неподходящо назначена терапия.
  4. Пренебрегва се фактът, че медикаментите с различно INN от една терапевтична група не са взаимно заменяеми и изборът на лекаря не може да се вменява по административен път, което да рискува най-добрия терапевтичен изход за пациента.
  5. Допълнително се рискува здравето на пациентите, тъй като освен по терапевтичен ефект, лекарствата се различават по профилите си на безопасност и взаимодействие с други химични субстанции, както и по противопоказанията, които имат.
  6. Надзорният съвет на НЗОК се натоварва с функции и отговорности, които са в компетентността на медицинските специалисти и следователно са възможни неблагоприятни терапевтични последици за пациентите. Както при отказ на одобряване на конкретна терапия при даден пациент, така и при неблагоприятен терапевтичен изход от вменена по административен път такава.

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители и компаниите,  членуващи в организацията,  подкрепят усилията на НЗОК в посока разширяване на достъпа на българските пациенти до лекарствено лечение,  в това число иновативни терапии, при контролиран ръст на разходите на НЗОК за лекарства,  съобразен със здравните потребности на населението.  Асоциацията съдейства за въвеждането на механизъм за оценка на здравните технологии у нас,  както и за провеждането на ефективно договаряне на отстъпки за лекарствени продукти без аналог, с което се позволи лечението на по-голям брой пациенти в рамките на ограничения ресурс, с който НЗОК разполага. Съгласно данни на НЗОК се очаква отстъпките, предоставени от фармацевтични компании през 2016 г,  да достигнат 90 милиона лв., допълват още от ARPharM.

От ARPharM смятат, че досегашният начин за изписване на продукти, реимбурсирани от НЗОК, води до ясно разделение на административните и експертните отговорности и съответно до избор на най-добрата възможна терапия според нуждите на конкретния пациент. Същевременно, въведените методики за договаряне на отстъпки дават достатъчно възможности за постигане на контролиран ръст на разходите на НЗОК за лекарства,  съобразен със здравните потребности на населението, за да не се налага   „икономическа целесъобразност“ да замества медицинската целесъобразност при изписването на лекарствени продукти с различен INN, които не са взаимно заменяеми.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития