Новини - България

Аптечната камара иска отпадане на принтирането на електронните поръчки в аптеките и съхраняването им 5 г.
Прочетена: 151 пъти

Да отпадне изискването за принтиране на хартия на електронните поръчки в аптеките, както и съхраняването им на хартиен носител в продължение на 5 години. Такова предложение ще направи Националната аптечна камара (НАК) за допълнение в проектонаредбата на Министерството на здравеопазването за организацията на  аптечната дейност, която вчера бе публикувана за обществено обсъждане на сайта на ведомството. Това съобщи пред Redmedia председателят на камарата маг.фарм. Антон Вълев. Той обясни, че НАК одобрява всички предлагани промени, защото по този начин отпадат много ненужни административни изисквания, които са останали в нормативната уредба от миналото и днес просто не са необходими. 

„По същината си тези промени са хармонизационни и с тях остават в миналото излишни дейности, които само утежняваха работата, без да има смисъл“, коментира още Антон Вълев.

По думите му хартиените удостоверения за членство в Български фармацевтичен съюз (БФС) ще отпаднат, защото тази информация е достъпна в електронния регистър на организацията. Също така в проектонаредбата се включват и два текста, свързани със  законови изменения, приети преди време, като по този начин се постига хармонизация в нормативната уредба.

„Естествено е да настояваме за опростяване на електронната търговия с лекарствени продукти, след като тази система е изцяло електронизирана. По тази причина е очевидно, че принтирането и съхраняването на хартиен архив на поръчките в аптеката е безсмислено“, обобщи председателят на НАК.     

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития