Събития -

април 2017

ПВСЧПСН
     
11 април
Вторник
Антистигма инициатива "Въпреки болестта" в УМБАЛ "Александровска"
Клиника по психиатрия, УМБАЛ "Александровска"
гр. София
11:30 - 13:00 ч.

На 11.04.2017 г., вторник, от 11:30 ч. в Клиниката по психиатрия на УМБАЛ "Александровска" ще бъде даден старт на антистигма инициативата "Въпреки болестта" по повод Световния ден за борба с шизофренията - 11 април. 

 

Част от пациентите ще разкажат личните си истории за да подчертаят, че въпреки заболяването, не е задължително да се оттеглят от света, да изгубят работата и социалните си контакти. За гостите на мероприятието болните са подготвили артистична програма, която включва оперно пеене, творби за пиано, изложба от картини и квилинг, изработени по време на терапевтичния процес в артателието.

 

Шизофренията е сериозно психично заболяване, при което тежко страдат емоциите, волята и мисленето. Болестта засяга 1% от общата популация и е определена като социално значима, тъй като започва в ранна възраст, засяга когнитивно-познавателните функции и води до сериозни нарушения в социалната реализация на индивида. Най-често началото на заболяването е в периода между 18 и 35 години и засяга по-често жените.