Новини - Свят

Антибиотиците увеличават риска от пневмония при новородените, сочи изследване
Прочетена: 265 пъти

Антибиотиците увеличават риска от пневмония при новородените деца. Това са установили американски учени от Детския медицински център в Синсинати и техните колеги от Детската болница на Филаделфия, съобщава БГНЕС, като се позовава на РИА „Новости“.

 

Експерименти с гризачи, използвани за изучаването на човешките болести, са показали, че за развитието на имунитета на новородените е необходимо взаимодействие със специални клетки на червата и бактерии, намиращи се в състава на нормалната микрофлора. В резултат на това сътрудничество в лигавицата на белия дроб проникват клетки, защитаващи новороденото от бактериална пневмония. Антибиотиците не позволяват на бактериите да проникнат в червата и не се случва посоченото по-горе взаимодействие със специалните клетки. Следователно не се образува защита от патогенните бактерии, поразяващи дихателната система.

 

Получените данни показват, че антибиотиците увеличават риска от смърт на новородените деца от микроорганизми, предизвикващи белодробни възпаления.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития