Новини - Свят

Американски учени ще тестват нов "убиец" на ХИВ
Прочетена: 741 пъти

Ново клинично проучване е на път да докаже, че съществуват антитела, които могат да унищожават вируса на СПИН, съобщават международните медии като се позовават на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ. След поредицата неуспешни тестове на ваксини срещу ХИВ, учените отново са на път да открият лек срещу болестта.

 

Клиничното изпитване е от типа AMP (antibody-mediated prevention), т.е. "превенция, медиирана чрез антитела". Провежда се в Центъра по ваксини на Университета Емори, съвместно с Клиника "Понс Де Леон", част от Болници "Грейди". В тестовете ще участват мъже, които не са носители на вируса, както и транссексуални мъже, които правят секс с мъже. Извън САЩ проучването се провежда в Бразилия и Перу като протоколът предвижда включването на 2700 доброволци, сред които и 1500 сексуално активни жени от 15 центъра в различни африкански държави.

 

Антитялото, което ще бъде изпитвано, се нарича VRC01 и е открито в кръвта на инфектирани мъже и жени през 2010 година. Антитялото предотвратява свръзването на вируса с молекула, намираща се на повърхността на Т клетките, чрез която вирусът прониква в тях.

 

По време на клиничното изпитване доброволците ще получат две различни дози от антитялото или плацебо. Приемът ще е през 8 седмици, след което ще има 20 седмично проследяване. Резултатите се очаква да бъдат обявени през 2022.

 

След въвеждането на антиретровирусната терапия, която променя разбирането за ХИВ/СПИН и то вече не се смята за присъда, а за хронично заболяване и след въвеждането на предекспозиционната профилактика, това може да е следващият пробив в борбата срещу ХИВ/СПИН.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития