Новини - Свят

Американската лекарствена агенция забрани ръкавиците с пудра
Прочетена: 361 пъти

Ръкавиците с пудра вече няма да се ползват в хирургията и медицината, реши окончателно Американската лекарствена агенция (FDA - Food and Drug Administration), съобщава специализиранто издание Medscape.

 

Забраната, предложена за първи път през март 2016 г., на практика ще прекрати употребата на хирургичните ръкавици с пудра, ръкавиците, използвани в лабораториите, както и попиващите прахови лубриканти за тях.

"Независимо, че медицинските ръкавици имат значителна роля при защитата на пациентите, доставчиците на здравни услуги и всички други лица в непосредствена близост, ръкавиците с пудра са много опасни по най-различни причини", се казва в изявлението на FDA.

Експертите посочват, че употребата им се свързва с възпаления на дихателните пътища, реакции на свръхчувствителност, алергични реакции (включително астма), белодробно възпаление и увреждане, грануломи и перитонеални сраствания.

 

Според агенцията алтернативните ръкавици без прахови частици по тях осигуряват същата защита, не затрудняват движенията на ръката, което е важно за хирурзите, и елиминират всичк рискове за здравето, произлизащи от употребата на ръкавиците с пудра.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития