Новини - Свят

Американската лекарствена агенция одобри медикамент на Teva за лечение на хорея на Хънтингтън
Прочетена: 958 пъти

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) е одобрила таблетки за лечение на хорея, свързана с болестта на Хънтингтън. Медикаментът е разработен от фармацевтичната компания Teva. Той е първият деутериран продукт, одобрен от FDA и едва вторият продукт, одобрен за болестта на Хънтингтън. По-рано медикаментът е получил статут на „лекарство сирак“.

 

Болестта на Хънтигтън e рядко и фатално невродегенеративно заболяване, което засяга повече от 35 000 души в Съединените щати. Хореята, която се провява в неволеви, произволни и внезапни, усукващи и/или гърчещи движения, е една от най-изявените физически прояви на болестта и се среща при приблизително 90% от пациентите.

„Хореята е основен симптом за много от хората живеещи с болестта на Хънтингтън. Тя влияе върху функционалността и ежедневните дейности на пациентите и точно там са ограничените възможности за лечение на тези пациенти", каза д-р Майкъл Хейдън, доктор на науките, президент на Глобалния отдел за научноизследователска и развойна дейност и главен научен директор в Teva.

Одобрението на FDA се основава на резултати от Phase III рандомизирано, плацебо-контролирано проучване за оценка на безопасността и ефикасността на медикамента за намаляване на хореичните хиперкинезии при пациенти с болестта на Хънтингтън (First-HD).

„В Teva имаме дълга история на създаване на широкообхватни програми за управление на болестта при хронични заболявания. Ние имаме висококвалифицирани екипи с опит в изграждането на взаимоотношения с пациентите, техните болногледачи и медицинските специалисти", заяви д-р Роб Кореманс, президент и главен изпълнителен директор на Глобалния отдел за иновативни лекарствени продукти в компанията. Той добави: „Предоставянето на ново лечение там, където неудовлетворената потребност е толкова значима, е вдъхновяваща възможност. Нашите търговски и медицински организации са добре подготвени, за да предоставят това важно лечение на разположение на общността на страдащите от болестта на Хънтингтън."

Главният изпълнителен директор на Американското общество на страдащите от болестта на Хънтингтън Луиз Ветер каза:

„Хореята, свързана с болестта на Хънтингтън, оказва значително влияние върху хората живеещи с болестта и техните семейства“.

По думите му одобрението на медикамента от FDA „представлява важна нова възможност за лечение на хора с болестта на Хънтингтън и подчертава необходимостта от повече терапевтични средства за тази недостатъчно обгрижена пациентска общност."

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития