Галерия - Фото

Алпинистът Боян Петров представи книгата си „Първите седем“ пред медици
Прочетена: 767 пъти

„Историята на един ваш пациент” – така алпинистът Боян Петров започна презентацията на книгата си „Първите седем” пред служителите на Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от лечебното заведение.

 

Жестът му не е случаен – точно преди 6 месеца той и екологът Андрей Ковачев претърпяват инцидент в Кресненското дефиле, а лечението им поемат именно специалистите от ВМА. Днес двамата благодариха на медиците за грижите, които са положили по време на техния престой в болницата.

 

От своя страна началникът на ВМА ген.-майор проф. Николай Петров също изказа своята признателност към тях:

„Благодаря ви, че сте наши приятели и се надявам, че ще изпълните обещанието си да сложите знака на ВМА на следващия 8-хилядник, който ще покорите”.

В „Първите седем” Боян Петров споделя информация за върховете, които е изкачил, описвайки подробно физическата подготовка, техниката, екипировката, организацията и протичането на всяка експедиция. В кориците на изданието могат да се намерят нещата от кухнята на експедицията и малките хитрини, с които да се пребори човек с изпитанията, за страданието, за миговете, спиращи дъха, за живота в базовия лагер и романтиката във височинните лагери, за живота без връзка със света.

 

Безспорно, едно от най-големите богатства на книгата са фотографиите от солидния архив на алпиниста.

 

По време на презентацията Петров запозна лекарите и с медицинските си показатели преди, по време и след експедиция и разкри какво е научил за себе си и за организма си по време на лечението си във ВМА. Оказа се, че никога по време на изкачванията си не е ползвал кислород в бутилка, а по ирония на съдбата за първи път му се е наложило, когато е бил в реанимация след инцидента през лятото на миналата година.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития